≫ 

Promenilo se sedam papa, 14 predsednika SAD, samo ona se ne menja: Njeno veličanstvo, kraljica

Kraljica Elizabeta druga vodi britansku monarhiju skoro punih sedam decenija

  • 4
Kraljica Elizabeta Foto: Profimedia/Pool/Zuma Press

Od 1952. godine do danas promenilo se sedam papa, 14 američkih predsednika i 13 britanskih premijera, samo je ona "večna" - britanska kraljica Elizabeta II.

Kraljica vlada već 69 godina, i najstariji je vladajući monarh na svetu, ali i monarh koji se najduže u istoriji zadržao na britanskom tronu.

Presto je nasledila 6. februara 1952. godine nakon smrti oca, kralja Džordža VI. Tada je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i  Cejlona. Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao, kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike. Danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je kraljica Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa.

Elizabetin dolazak na presto

Elizabeta je rođena u Londonu 21. aprila 1926, i najstarija je kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion. U to vreme na tronu je bio njen deda, kralj Džordž V, što je Elizabetu postavilo na treće mesto u redu za nasledstvo. Međutim, ubrzo je na presto seo njen stric, kralj Edvard VIII, koji je zbog ljubavi sa Volis Vorfild odlučio da abdicira 1936. godine.

Tako je Elizabetin otac postao kralj, a samim tim je i ona postala jedini naslednik prestola. Trebalo je da joj bude dodeljena tituta princeze od Velsa, s obzirom na to da je titula britanskog pestolonaslednika Princ od Velsa. Međutim, njen otac je to odbio jer je to bila titula koja je dodeljivana supruzi prestolonaslednika, pa bi istu morao da joj oduzme u slučaju da dobije sina.

Kada je počeo Drugi svetski rat Elizabeta je imala samo 13 godina. Iako je bilo planirano da ona i sestra budu prebačene u Kanadu kada je Britanija ušla u sukob sa Nemačkom, to se nije dogodilo, jer je njihova majka tu ideju odlučno odbijala. Govorila je da ona nikad neće napustiti Britaniju bez kralja, koji nije želeo da napusti zemlju. Tako su Elizabeta i njena sestra princeza Margaret samo sklonjene iz Londona, da bi bile bezbedne.

Kraljica Elizabeta, govor, Parlament, Britain Politics Queen’s Speech Foto: Tanjug/AP

U vreme rata Elizabeta je počela da obavlja prve javne dužnosti, a priključila se i vojsci. Dve godine nakon završetka rata udala se za Filipa, grčko-danskog princa, kojem je rodila četvoro dece. Dve godine nakon venčanja sa suprugom, nedugo nakon rođenja princa Čarlsa, otputovala je na Maltu, gde je Filip služio kao mornarički oficir. Prve godine života na Malti, ona i Filip su dobili ćerku, princezu Anu, a naredne godine su se vratili u Britaniju, jer je zdravstveno stanje njenog oca počelo da se pogoršava. U februaru naredne godine kralj Džordž VI je preminuo od raka pluća.

Elizabetu je vest o očevoj smrti zatekla u Keniji, gde je boravila sa suprugom. Nakon povratka u London, uzela je vladarsko ime Elizabeta II. Svečano je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji, i na ideju princa Filipa sve se prenosilo na televiziji.

Prve godine njene vladavine nisu bile nimalo lake. Britanska imperija je nestajala, a zemlja je upadala u siromaštvo... Iako je od malena pripremana za to da će jednog dana morati da vlada, kada je taj trenutak došao, Elizabeti je to teško palo, kao i Filipu, koji je ostao u senci svoje supruge - kraljice.

Ipak, iako je navodno bilo trzavica u njihovom braku po njenom preuzimanju prestola, Filip se pokazao kao najveća podrška kraljici, koja mu je 1960. rodila još jednog sina princa Endrua, a potom i Edvarda 1964.

Filip i Elizabeta bili su u braku 73 godine. Njegova smrt 9. aprila ove godine veoma je potresla kraljicu i pričalo se da će se možda povući i presto predati najstarijem sinu, princu Čarlsu, međutim to se neće dogoditi. Ubrzo nakon Filipove smrti kraljica se vratila svojim uobičajenim dužnostima, a pre nekoliko dana pojavila se i u Parlamentu.

Iako mnogi strahuju da bi kraljica mogla da "krene" za svojim suprugom, njene aktivnosti govore da su male šanse da se to dogodi. Kraljica, koja je strastveni ljubitelj konja, i dalje zna da ode na jahanje, a samo dan nakon što je sahranjen njen suprug viđena je za volanom jaguara.

Video: Velika Britanija ispratila je na večni počinak princa Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA