Više od 130 američkih diplomata dobilo Havana sindrom? Službenici CIA se hitno vratili u Vašington

Predstavnik bivših zvaničnika koji su pogođeni Havana sindromom Mark Zaid je rekao da su ga kontaktirali još neki službenici koji veruju da imaju simptome ove misteriozne pojave

  • 4
foto Pixabay

foto Pixabay

Dosad je među američkim diplomatama, obaveštajcima i pripadnicima ministarstva odbrane registrovano više od 130 neobjašnjivih incidenata povezanih s povredom mozga poznatim kao Havana sindrom, a neki od njih su se dogodili prethodnih nedelja.

Kako prenosi Gardijan pisanje Njujork tajmsa, navodi se da su trojica službenika CIA dobili ozbiljne simptome od decembra, nakon što su bili na zadacima u inostranstvu, zbog čega su morali da se jave u vojnu bolnicu u Vašingtonu. Broj prijavljenih slučajeva veći je za 70 nego što je prvobitno objavljeno.

Predstavnik bivših zvaničnika koji su pogođeni Havana sindromom Mark Zaid je rekao da su ga kontaktirali još neki službenici koji veruju da imaju simptome ove misteriozne pojave.

- Brojevi definitivno rastu - dodao je Zaid.

Američki zvaničnici su potvrdili da se pojavljuju novi slučajevi koji se detaljno analiziraju i istovremeno su upozorili da su neki ljudi možda reinterpretirali simptome koji su imali ranije i da je moguće da broj novih slučajeva ne oslikava broj novih incidenata.

U decembru, Nacionalna akdemija nauka je objavila izveštaj u kojem se navodi da oštećenja mozga koja su pretrpeli američki zvaničnici na Kubi i Kini su najverovatnije bili rezultat neke forme usmerene energije, odnosno, energetskog napada.

Šeril Rofer, bivšia hemičarka u Nacionalnog laboratoriji Los Alamos, dovela je u sumnju zaključke studije i tvrdnje žrtava i nekih eksperata da iza oštećenja mozga stoji neka vrsta mikrotalasnog oružja koji su razvili neprijatelji.

- Dokazi za efekte izazvane mikrotalasima, koji se zovu kao Havana sindrom, vrlo su tanki. Nijedan od pristalica ove ideje nije objasnio kako bi oružje zaista radilo. Nema dokaza da je uopšte razvijeno takvo oružje igde u svetu. Ovakve tvrdnje zahtevaju i jasna objašnjenja, ali dosad niko nije ponudio nijedno koje bi potvrdilo postojanje misterioznog oružja - rekla je Roferova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    14. maj 2021 | 10:30

    Ма шта ми наприча Није познато микроталасно оружје Врло је познато онима које сте са истим убијали

  • PRC

    14. maj 2021 | 09:40

    To mora da ih Rusi potrovali, oni su poznati po tome. 🤣🤣🤣😜😜😜

  • Todor

    14. maj 2021 | 13:09

    Imaju ti zapadnjaci i Moskva sindrom, Peking, Kabul, Bagdad sindrom, itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA