≫ 

Izraelska vojska srušila soliter u kome su bili AP i Al Džazira: SAD zahteva bezbednost novinara

Izrael, s druge strane, tvrdi da je visoka zgrada legitiman cilj

  • 14

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništena 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbedno evakuisani.

Portparol Bele Kuće Džen Psaki saopštila je večeras da su Sjedinjene Američke Države poručile Izraelu da osigura bezbednost novinara, nakon što je vojska te zemlje uništila soliter u Gazi u kojem je bilo smešteno više stranih dopisništava, među kojima i američke agencije AP.

- Izraelcima smo u direktnom kontaktu rekli da je sigurnost i bezbednost novinara i nezavisnih medija njihova najveća odgovornost- napisala je Psaki na Tviteru.

- Šokirani smo i užasnuti što je izraelska vojska gađala i uništila zgradu u kojoj su smeštene kancelarije AP i druge novinske organizacije u Gazi- naveo je predsednik i izvršni direktor te agencije Geri Pruit u izjavi.

Predsednik AP je poručio da će svet znati manje o onome što se dešava u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo.

Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su danas, nakon što su srušile soliter u kojem su bile kancelarije više svetskih medija, da Hamas "koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe" i da su one zato "legitiman vojni cilj".

IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.

- Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj- navodi se u objavi.

Dodaje se da su Izraelske obrambene snage poslednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS poruke u kojima su ih pozvali da napuste domove i "obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju".

U prethodnoj objavi na Tviteru IDF je saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama da se "Krije iza civilnih medija i namerno ih koristi kao ljudski štit".

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništen 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbedno evakuisani.

Pored dopisništva agencije AP, u soliteru su se nalazile i kancelarije Al Džazire i agencije Frans pres.

Al Džazira osudila rušenje svojih kancelarija u Gazi

Medijska mreža Al Džazira danas je najoštrije osudila bombardovanje i uništavanje svojih prostorija od strane izraelske vojske u Gazi, i to, kako navodi, smatra jasnim činom koji sprečava novinare da izvršavaju svoju dužnost informisanja sveta i izveštavanja o događajima na terenu.

Al Džazira, dodaje se u saopštenju, obećava da će slediti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu pozvala na odgovornost za njene postupke, objavljeno je na sajtu ove medijske kuće.

Stanovnike i stanare zgrade Al Džalaa u Gazi, u kojoj se nalaze kancelarije Al Džazire, zajedno s glavnim međunarodnim medijima, poput Asošijejted presa i Midl ist Aj, izraelska je vojska telefonskim pozivom obavestila da imaju manje od jednog sata da napuste zgradu.

Al Džazira poziva sve medije i institucije za zaštitu ljudskih prava da udruže snage u osudi tih nemilosrdnih bombardovanja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namernog ciljanja novinara i medijskih institucija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    15. maj 2021 | 19:04

    Novinare RTS-a nije niko upozorio...jednostavno su ih samo pobili,jer su tako hteli!!!

  • Alex

    15. maj 2021 | 20:05

    Licemeri , a 1999 ?!

  • Nikola

    15. maj 2021 | 20:05

    Kakvo licemerje zalazu se za bezbednost novinara a isti oni su gadjali zgradu RTS-a i ubili nevine ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA