≫ 

Izraelski mediji otkrivaju kad se može očekivati kraj sukoba: Rusi nude da se o miru govori u Moskvi

Do sada je život izgubilo 130 Palestinaca i sedam Izraelaca.

  • 7
Gaza, Izrael, Palestina, bombardovanje Sukob Izrael i Palestina / Foto: Tanjug/AP

Strane u sukobu na granici između Izraela i Pojasa Gaze mogu postići sporazum o prekidu vatre za nekoliko dana, rekao je diplomatski izvor za „Tajms of Izrael“.

Prema izvoru koji je želeo da ostane anoniman posrednici su izrazili oprezni optimizam da će se zaustaviti borbe između dve strane.

Diplomata je takođe rekao da pregovarači veruju da su izraelski masovni napadi na Gazu u četvrtak i petak nagovestili da Izrael može pristati da uskoro nastupi prekid vatre, prenosi Sputnjik.

Ranije je anonimni egipatski obaveštajni zvaničnik rekao za AP da je Izrael odbio predlog o prekidu vatre iz Egipta, koji je Hamas bio spreman da prihvati.

Zvaničnik kaže da Izrael želi da odloži prekid vatre kako bi uništio što više vojnih potencijala Hamasa i Islamskog džihada.

Sukob na granici između Izraela i pojasa Gaze eskalirao je početkom ove nedelje. Od tada je iz palestinske enklave ispaljeno više od dve hiljade raketa prema Izraelu, koji je odgovorio stotinama udara na ciljeve Hamasa u enklavi.

Ubijeno je preko 130 Palestinaca i sedam Izraelaca.

Moskva predlaže Izraelu i Palestini: Pregovarajte o primirju u Rusiji

Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je zvanična Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na teritoriji Ruske Federacije.

Pored toga, kako je rekao, Rusija predlaže i da se formira nešto drugačiji „kvartet“ u pregovorima koji bi uključio bliskoistočne zemlje – pored Izraela i Palestine i one arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Izraelom – Egipat, Jordan, UAE i Saudijska Arabija.

- Spremni smo da ponudimo da se ti pregovori održe u Moskvi- rekao je Slucki.

On je ocenio i da ruski parlamentarci konstantno održavaju kontakte sa kolegama sa obe strane konflikta.

- Za sada je to na nivou namere, međutim, ta namera još uvek nije realizovana. Smatram da je potrebno da pravimo određene korake kako bi se što pre sazvao taj bliskoistočni kvartet- zaključio je Slucki.

Podsetimo, izraelski avioni nastavili su i danas vazdušne udare na palestinski pojas Gazu, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael, broj žrtava sukoba svakog dana raste ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okončaju.

Nema naznaka da bi sukob mogao da se smiri. Palestinci su danas prijavili i 11 ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, a od ponedeljka u Gazi je ubijeno 139 osoba, među kojima 39 maloletnika i 22 žene, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Video: U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništena zgrada u Gazi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    15. maj 2021 | 22:34

    Jbg, Rusi stalno "pucaju" iz prazne puške. Tako su "branili" Srbiju, nemojte molim vas više!!!

  • stojadin pavlovic

    16. maj 2021 | 06:08

    130 palestinaca i 7 izraelaca i sve je jasno sa ovim brojkama!!

  • Salko poturceni srbin

    16. maj 2021 | 08:09

    Izrael hoce prvo da ih pokrije pa ce sami da se otkrivaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA