≫ 

Španija proteruje hiljade marokanskih izbeglica: Smeštaj za 1.500 dece i maloletnih

Mladić iz Maroka poručuje da će ponovo okušati sreću

  • 0
Španija  proteruje  marokanske izbeglice Foto: Tanjug/AP

Stotine izbeglica pokušale su i danas da se probiju do grada Seute, na španskoj teritoriji na severozapadu Afrike, uprkos snažnom policijskom nadzoru, a zvanični Madrid po hitnom postupku proteruje hiljade izbeglica koji su u poslednja dva dana uspeli da preplivaju ili se preko stenja domognu španske enklave Seuta na Magrebu.

Do sada je proterano oko dve trećine od ukupno 8.000 izbeglica koji su u poslednja dva dana ilegalno ušli u Seutu, potvrđeno je iz ministarstva unutrašnjih poslova Španije, ali mnogi od njih su u razgovoru sa izveštačem Rojtersa potvrdili da su odlučni da uskoro ponovo okušaju sreću i domognu se Seute.

- Ne gubim nadu. Imam prijatelje u Seuti kod kojih mogu da boravim dok se ne ukaže prilika da pređem u kontinentalnu Španiju. Spremni smo da plivamo ili da preskačemo žičane barijere i nadamo se da nas marokanska policija neće sprečiti da to i učinimo - izjavio je jedan 20-godišnjak iz grada Tandžera u Maroku.

Španija prihvata 1.500 dece i maloletnika izbeglih iz Maroka

Prema najnovijim informacijama, Vlada Španije danas je najavila da će rasteretiti pretrpane prihvatne centre za maloletne izbeglice kako bi mogla da smesti 1.500 dece i maloletnika koji su ove nedelje izbegli iz Maroka u severnoafričku špansku enklavu Seuta.

Rojters saznaje od dobro upućenog izvora da je u ministarstvu za socijalna pitanja održan hitan sastanak o ovom pitanju i da je od lokalnih samouprava zatraženo da prihvate decu i maloletnike koji su bez pratnje izbegli u Seutu.

- Španske regionalne vlasti su pokazale solidarnost tokom migrantske krize i pozitivno su odreagovale na predlog vlade u Madridu - navodi izvor Rojtersa i dodaje da će u narednim danima biti postignut finalni dogovor.

Stotine izbeglica pokušale su i danas da se probiju do grada Seute, na španskoj teritoriji na severozapadu Afrike, uprkos snažnom policijskom nadzoru, a zvanični Madrid je naredio proterivanje po hitnom postupku hiljada ljudi koji su u poslednja dva dana uspeli da preplivaju ili da se preko stenja domognu ove španske enklave na Magrebu.

Do sada je proterano oko dve trećine od 8.000 izbeglica koje su u poslednja dva dana ilegalno ušle u Seutu, potvrđeno je iz ministarstva unutrašnjih poslova Španije.

Video: UKP i SBPOK pod punom opremom uleteli u stan i pohapsili sve redom zbog krijumčarenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA