≫ 

Kineske misteriozne kutije moguće leglo zaraze: Društvenim mrežama kruže grozni snimci, ko ovo radi?

Kako je dostavljanje životinja poštom ilegalno u Kini, pojedinci su pronašli rupu u zakonu i sada za samo 5 dolara u Kini može da se naruči da na kućnu adresu stigne životinja u "misterioznoj kutiji". Nažalost, mnoge životinje ne stignu žive na adresu naručioca

  • 9
Misteriozne kutije, Kina Printscreen/Youtube/Shangai Eye

Zvuk koji ispuštaju preplašene životinje ledi krv u žilama. Dok svetlo baterijske lampe prelazi preko kutija koje su poređane u kamionu za dostavu, kroz male otvore vidi se krzno. U njima su one "srećnije" životinje. Druge kutije su skroz zamotane seltejpom. U njima su životinje uginule.

To je snimak koje je organizacija za zaštitu životinja "Love Home" snimila 3. maja u kineskom gradu Čengdu. Tom prilikom članovi organizacije pronašli su 156 kutija u kojima su bili štenci i mačići. Mnogi su bili mrtvi. Ove životinje postale su žrtve nove pošasti u Kini, koja se zove "misteriozna kutija".

Misteriozna kutija funkcioniše po sledećem principu. Neko naruči kutiju u kojoj bi trebalo da dobije neko iznenađenje, možda neku figuricu. Sve je počelo tako što su kolekcionari figurica počeli da razmenjuju tako duplikate, pa je praksa brzo postala popularna. U decembru prošle godine, Pop Mart koji je osmislio misteriozne kutije, u kojima su bile plastične figurice napravio je bum na tržištu.

Međutim, u kutijama nisu uvek figurice. Kako je dostavljanje životinja poštom ilegalno u Kini, pojedinci su pronašli rupu u zakonu i sada za samo 5 dolara u Kini može da se naruči da na kućnu adresu stigne životinja u misterioznoj kutiji. Organizacije za zaštitu životinja kažu je to veoma okrutno prema životinjama, jer mnoge ne dožive da stignu na adresu naručioca.

- Rekao sam jednom mladiću, koji zarađuje tako što pakuje životinje u ove misteriozne kutije, da pravi pare po cenu života nedužnih stvorenja - rekao je Čen Junlijan, osnivač Udruženja Love Home.

Sve može da se stavi u misterioznu kutiju

Kako je trend misteriozne kutije doživeo ekspanziju prethodnih godina u ovim kutijama je moguće pronaći razne stvari, koje mogu biti i skupe, poput smart telefona, satova ili naočara. Čak su i mnogi internacionalni brendovi osmislili svoje misteriozne kutije za potrošače u Kini. Mnogi influenseri skupljaju lajkove na društvenim medijima tako što se snimaju dok otvaraju ove kutije, a potom upoređuju šta su dobili od koga.

Na kineskim društvenim mrežama sve češće se može videti komentar: "Sve može da se stavi u misterioznu kutiju".

Međutim, neki su ovo shvatili bukvalno. Tako je na jednoj od najvećih onlajn šoping platformi u Kini moguće naručiti "svežu, slatku i malu" misterioznu kutiju, koja može da sadrži "nekog psa" za samo 599 juana, odnosno 92 dolara. U oglasu je fotografija slatke čivave...

Misteriozne kutije sa kućnim ljubimcima osvanule su i na drugim velikim onlajn platformama, uključujući i Alibabin Taobao, piše CNN. Na ovom sajtu ponuđena je misteriozna kutija sa ljubimcem za samo 5 dolara, a ilustrativna fotografija bilo je štene šiba-ine. Iz kompanije Alibaba nisu odgovorili na pitanja novinara kako je moguće da se ovakav oglas našao na sajtu.

Da stvar bude još gora, nedavno je jedan influenser snimao sebe kako odmotava misterioznu kutiju u koju je bio spakovan ljuskar. Nije jasno odakle je naručio ovu kutiju, a većina kompanija koje pakuju životinje u kutije garantuju da će naručilac dobiti "kvalitetnog ljubimca". Međutim, snimak "Love Home" priča potpuno drugačiju priču.

U kamionu, koji je u vlasništvu kompanije za dostavu ZTO Express, pronašli su mešance umesto ljubimaca sa pedigreom, a mnogi su uginuli usled nedostatka vazduha u kutijama. Oni mačići i kučići koji su i dalje bili živi, bili su u veoma teškom stanju, izgladneli i jedva su disali.

Nije otkriveno preko koje platforme su naručene životinje, ali je Organizacija pratila magacin ZTO, čekajući da kamion stigne. Prema oznakama na kutijama jasno je da je u pitanju tržište "misterioznih kutija".

- Pošiljoci obično 24 sata pre slanja paketa prestanu da daju životinjama hranu i vodu, kako se ne bi uneredili u kutijama. U jednoj kutiji koja ja bila široka 30 centimetara pronašli smo tri šteneta, zbijena jedno uz drugo, bez mogućnosti da se pomere - rekli su iz Udruženja.

Istovremeno, na pojedinim portalima koji prodaju životinje preko misterioznih kutija zabeleženi su prigovori kupaca, koji su se žalili da su dobili "prljave i bolesne životinje".

- Moj pas je bio neraspoložen, deluje bolesno i ne pomera se mnogo otkako je stigao u paketu. Bolje razmislite pre nego što naručujete kučiće ovako - napisao je jedan kupac na sajtu Pinduoduo.

- Pas se jedva pomerao a u korisničkom servisu su mi rekli da ga pustim da se odmara i uginuo je - rekao je drugi korisnik istog sajta.

Mrtve životinje u magacinima pronalazili i ranije

Ovo nije prvi put da su kineske službe za dostavu upletene u skandal. U septembru 2020. godine najmanje 5.000 životinja, među kojima je bilo pasa, mačaka i zečeva, pronađeno je mrtvo u jednom logističkom centru u provinciji Henan.

Otkako je osvanuo poslednji snimak mnoge platforme za prodaju robe su uklonile oglase o ljubimcima iz ponude. Drugi su pokušali da sakriju oglase tako što su izbacivali reči "misteriozna kutija" iz teksta oglasa ili ih stavljali u kategoriju "usvajanje i spasavanje".

Državna novinska agencija Sinhua je 5. maja objavila tekst u kojem se osuđuje tretiranje kućnih ljubimaca kao igračaka i nazvala je ovakve proizvode "skrnavljenjem života".

- I kupci i prodavci bi trebalo dobro da se preispitaju, da pokažu više dobre volje i poštuju život - stoji u komentaru agencije.

Nakon što je otkriveno više od 150 paketa sa životinjama, kompanija ZTO je uputila javno izvinjenje.

- Tokom istrage je ustanovljeno da je na desetine životinja prodavano onlajn i da su paketi preuzimani protivzakotnito - naveli su iz kompanije.

Istakli su i da će magacin u kojem su pronađene kutije sa životinjama biti zatvoren, te da će kompanija sarađivati sa policijom u istrazi.

Vlasti su saopštile da je ZTO kažnjen novčano u iznosu od 12.500 dolara zbog kršenja propisa. Nažalost, ovo nije sprečilo trgovinu životinjama u misterioznim kutijama. Već posle nedelju dana otkriveno je još kutija u provinciji Jiangsu i to u magacinu iste firme.

Kada je inspekcija ušla u magacin ZTO u Jingsuu, pronašli su 13 paketa, a u većini kutija su životinje već bile uginule.

Zaraza može da bukne

U ovom trenutku Kina nema zakone koji štite životinje od zlostavljanja. Međutim, nakon što su otkriveni paketi sa uginulim ljubimcima mnogi traže da se zakoni podhitno usvoje.

Međutim, aktivisti za zaštitu prava životinja i brojni mediji kažu da rizik "čuči" i u neregulisanoj industriji misterioznih kutija, a samim tim može da dođe do širenja zaraze.

Naime, najmanje 10 životinja koje su pronađene mrtve u Čengduu imale su neke bolesti poput mačije kuge. Sve ovo dodatno zabrinjava jer se veruje da je korona virus, koji je odneo milione života širom sveta, krenuo upravo iz Kine, i to sa mokre pijace u Vuhanu.

Kina je uvela nove striktne zakone u pokušaju da spreči izbijanje zoonotskih bolesti nakon pandemije koronavirusa, uključujući zabranu jedenja divljih životinja. Međutim, mnogi koji trguju kućnim ljubimcima na platformama za e-trgovinu jednostavno ignorišu zahteve inspekcije i obavezni karantin.

Na kraju, ako se ne posveti dodatna pažnja sprečavanju neregulisanog trgovanja životinjama, kineski mediji pišu da „patnja neće biti ograničena samo na kupljene i prodate životinje“.

Video: Šta znači pacov u kineskom restoranu? Sanitarnu inspekciju, milionsku kaznu i katanac na vratima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA