Najezda miševa u Australiji: Pronalaze ih u nameštaju, po kućama svakodnevno ulove na stotine

Lokalno stanovništvo kaže da je najezda toliko uticala na svakodnevni život ljudi, tako da umesto da pričaju o vremenu i svakodnevnim problemima, sada sa komšijama razgovaraju o tome koliko su miševa uhvatili prethodnog dana

  • 0
Zena nosi misa u ruci Foto: Shutterstock

Suša, požari, pandemija korona virusa i velika najezda miševa pogodili su ruralni deo Australije poslednjih nekoliko godina. Iako su se građani do sad uspešno borili sa svim nedaćama, poslednja u nizu, ova sa miševima, preti da izazove velike probleme. 

Dok se svet bori sa pandemijom korona virusa, meštani ruralnog Novog Južnog Velsa suočavaju se sa velikom najezdom miševa. Oni se svakodnevno mole za jaku kišu i poplavu koje bi im pomogle da očiste kuće i silose od ovih upornih glodara. Meštani na društvenim mrežama objavljuju slike i snimke ove pošasti i čini se da svako od njih vodi zaseban rat. Neki od njih pronašli su čak izmet miševa na jastucima u krevetu.

Lisa Gore iz Tuvumbe rekla je za Guardian, da je njena prijateljica u fotelji našla gnezdo miševa, kada je osetila čudan miris koji dolazi iz nje. Druga žena našla se u veoma nezgodnoj situaciji dok se tuširala, jer je ugledala nekoliko miševa kako gledaju u nju kroz otvor na plafonu.

Problem imaju i radnici u supermarketima, koji su sad primorani da dolaze ranije na posao kako bi radnju očistili od glodara.

- Ne želimo ponekad da uđemo u market ujutru. Smrdi i nemoguće je pronaći sve miševe. Nekada uhvatimo po 400 ili 500 njih - kaže jedan od vlasnika lokalnog marketa.

Pre početka smene on mora da očisti 17 zamki za miševe, počisti njihov izmet i izbaci sve proizvode koje su miševi uništili.

- Svake nedelje imamo pet ili šest kanti punih namirnica koje bacamo - kaže on.

Porodična radnja morala je drastično da smanji zalihe namirnica, stavi sve što može u kontejnere sa zadebljalim stranicama, a ostalo stavi na rafove. Ništa u prodavnici nije sigurno, jer miševi nekad oštete i plastične boce sa pićem.

- Tada nekako brže trče - našalio se on.

Nakon nekoliko godina suše, ove predele Australije zadesilo je konačno lepo vreme, što se odrazilo i na količinu proizvoda i žitarica. To je dovelo do pojavljivanja velikog broja miševa, a Australijanci kažu da su još u oktobru prošle godine počeli da ih primećuju na severu, a sada se ogroman broj njih preselio na jug Australije.

Prodavac navodi da je ova situacija njegovu radnju koštala više od 30.000 američkih dolara. Njegova i mnoge druge radnje ozbiljno su ugrožene i teško će uspeti da prebrode ovu krizu.

- Ovo traje više od tri meseca. Zista nam je teško, izgubili smo veliki broj kupaca - rekao je on.

Lokalno stanovništvo kaže da je najezda toliko uticala na svakodnevni život ljudi, tako da umesto da pričaju o vremenu i svakodnevnim problemima, sada sa komšijama razgovaraju o tome koliko su miševa uhvatili prethodnog dana.

Pip Goldsmit nije ni slutila da će osim u kući početi da hvata miševe i u automobilu. Ona je greškom na zadnjem sedištu automobila ostavila kutiju sa keksom, a sutradan je pronašla samo sitne mrvice koje su ostale za miševima.

- Te noći postavila sam šest zamki i stalno sam ih proveravala. Mislim da sam uhvatila skoro 20 miševa pre ponoći - kaže ona.

Ukupno samo iz njenog automobila do sada je uhvatila više od 100 miševa i misli da bi ukupan broj zarobljenih u njenom domu bio veći od hiljadu.

- Smrde bez obzira da li su živi ili mrtvi, ponekad ne možete da pobegnete od mirisa, to je užasno, ali mi smo izdržljivi - rekla je Pip.

Zbog najezde miševa porodice sada imaju nove hobije, pa umesto odlaska u park, sada sa decom love glodare.

- Imam decu od četiri i pet godina, sjajno se zabavljamo dok postavljamo zamke za miševe pomoću praznih kanti i flaša vina. Veoma brzo ih hvatamo i odlažemo- kaže Pip.

Veliki problem imaju i poljoprivrednici. Seno koje košta oko 500 dolara po bali tokom suše, sada je ozbiljno oštećeno, a gradonačelnik Kunamblea kaže da su farmeri do sada izgubili oko 40 miliona dolara samo u njegovoj okolini.

- Neki farmeri su izgubili čak 2.500 bala. Nema dovoljno novca da vlasti mogu da pomognu. Sve što možemo je da se potrudimo da ne dođu u naše kancelarije, naše mašine, traktore i kamione- kaže on.

On i desetine drugih gradonačelnika pozvali su državnu vladu da problem sa miševima proglase nacionalnim problemom i da pomognu u isporuci dodatnih mamaca, ali do sada nisu dobili pomoć.

- Mislim da to ne žele da urade jer će morati da izdvoje puno novca - rekao je on.

U izjavi za Guardian portparol Ministarstva poljoprivrede Adam Maršal kaže da oni pružaju farmerima informacije kako da se izbore sa najezdom miševa, a prema njegovom mišljenju obični mamci neće rešiti ovaj problem.

- Zašto da vlast troši na desetine miliona dolara, na njihovo uklanjanje, kada bi jedna kiša ili poplava mogla prirodnim putem da reši ovaj problem - rekao je portparol.

Jedno udruženje industrijalaca zatražilo je hitnu dozvolu za upotrebu pesticida koji sadrže cink fosfid.

Portparolka savezne vlade kaže da su australijske vlasti za upotrebu pesticida, ali takođe smatra i da je ovaj problem u nadležnosti nacionalne vlade, a oni su do sada odobrili samo jednu hitnu upotrebu ovog pesticida, a za sad razmatraju još dve.

Meštani se nadaju da će ove nedelje obilne kiše u regionu i još oluja koje se prognoziraju u narednim danima dovesti do poboljšanja situacije.

Ženke miševa mogu da se razmnože za šest nedelja i rode 50 mladunaca godišnje, ali lokalno stanovništvo se nada da će kiša poplaviti gnezda i sprečiti njihovo dalje razmnožavanje.

Miševi počeli sami sebe da jedu?

Dok farmeri očajno gledaju ka nebu, tvrde da su miševi u potrazi za hranom počeli da jedu i sami sebe. Havijer Martin kaže da je našao obezglavljene miševe na svojoj farmi u Gunedau.

- Jedu jedni drugim glave, kada dođu do srca, tada prestanu da se jedu - tvrde iz udruženja farmera za NSW.

Oni su ogorčeni i na organizaciju PETA, jer apeluju na njih da ni slučajno ne truju miševe koji im uništavaju useve.

- Miševi su pametne i radoznale životinje, samo traže hranu da prežive - rekla je portparolka Ališna Naksaki.

Upitana da li je čula da su miševi počeli međusobno da se jedu, ona je hladno odgovorila.

- Da li da ih trujemo i da ih izložimo stravičnoj, bolnoj smrti gde se guše i imaju unutrašnje krvarenje. Da li da ih ubijamo satima, ili da ih pustimo da jedu jedni druge jer nema dovoljno hrane? Mi kao organizacija svakako ne želimo da životinje pate na bilo koji način - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA