Nemački oficir se predstavljao kao sirijski izbeglica: Navodno planirao atentate na političare

Kako sud navodi, planirao je terorističke napade na političare za šta bi okrivio sirijske izbjeglice kako bi izazvao anti-muslimanske osećaje. On tvrdi da je želeo da razotkrije nedostatke u nemačkom azilnom sistemu

  • 0
Franco A, David Benjamin

Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Započelo je suđenje nemačkom vojnom oficiru, optuženom da se predstavljao kao sirijski izbeglica i planirao terorističke napade na političare u skladu sa svojim krajnje desnim uverenjima.

Imenovan samo kao Franko A, oficir s prebivalištem u Francuskoj vodio je neverovatan dvostruki život, a registrovao se i kao izbeglica pod imenom David Benjamin, piše BBC.

Na kraju je uhvaćen 2017. godine dok je pokušavao da izvuče pištolj koji je čistačica pronašla u toaletu na bečkom aerodromu.

Vojnik insistira da nije bio ekstremista i da nije planirao napade.

Prema nemačkim pravilima o privatnosti, prezimena vojnika ne objavljuju se javno.

Njegov advokat osudio je ono što je nazvao klevetničkom kampanjom protiv njega, a oficir je rekao novinarima da će na sud ići "mirne savesti jer nikada nikome nije planirao da našteti".

Njegov je dvostruki život razotkriven kada su vlasti otkrile da su se otisci prsta vojnika sa sedištem u Strazburu poklapali s onima koje je koristio da se registruje kao sirijski hrišćanin koji je zatražio azil i koji živi tri sata vožnje severno od Frankfurta.

Slučaj protiv vojnika

 

Tužioci veruju da je optuženi oficir stvorio popis potencijalnih meta, uključujući nemačkog ministra spoljnih poslova Heika Masa, zamenika predsednika parlamenta i jevrejskog aktiviste, te je nameravao da koristi svoj lažni sirijski identitet za sceniranje napada za koje bi optužio izbeglice kako bi izazvao anti-muslimanske osećaje.

Naveli su zalihu municije i eksploziva koje je gomilao u podrumu svojih roditelja, a koja je kasnije pronađena u kući njegovog prijatelja. Navode se i beleške i snimci u kojima se kaže da oficir hvali Hitlera.

Takođe se navodi da je bio u mreži "Hanibal", organizaciji za koju obaveštajci smatraju da se pripremala za kolaps nemačke države na "Dan X".

Njegovo je hapšenje usledilo je nakon priliva izbeglica iz Sirije 2015. i 2016. godine, kao i tražitelja azila iz drugih zemalja. Ali to je takođe bio jedan od nekoliko slučajeva u kojima su pripadnici nemačke vojske povezani s nemačkom krajnjom desnicom.

Nekoliko nedelja nakon hapšenja, suveniri nacističke vojske pronađeni su izloženi u zajedničkoj sobi njegove baze u Ilkirču u Strazburu, uprkos zabrani nacističkih simbola.

Prošle godine ministarka obrane rekla je da je delimično rasformirala nemačku zapovednu jedinicu KSK jer je 20 članova osumnjičeno za ekstremizam.

Slučaj je prvobitno došao do suda pre tri godine, ali ga je niži državni sud u Frankfurtu odbacio, utvrdivši da nije postojala "posebno velika verovatnost" da oficir zaista planira napad. Federalni tužioci su se žalili i slučaj je konačno stigao na viši sud. Ako bude proglašen krivim, vojnik bi mogao da dobije do 10 godina zatvora.

Šta kaže vojnik

 

Oficir, koji je bio deo zajedničke brigade francuske i nemačke vojske, poriče optužbe za terorizam koje mu se stavljaju na teret. Razlog zbog kojeg je preuzeo identitet sirijskog izbeglice bio je razotkrivanje nedostataka u nemačkom azilnom sistemu, kaže.

Uoči suđenja dao je niz intervjua u međunarodnim medijima.

- Želeo sam lično da dođem do dna i proverim koliko su nemačke vlasti zloupotrebile koncept azila na štetu sigurnosti - rekao je za francuske novine "Le Figaro".

Rekao je da je bio deo radikalnih skupina i skrivao skladište oružja u kući svojih roditelja zbog samoobrane, "kako bi u nuždi zaštitio svoju porodicu".

Što se tiče pištolja pronađenog u WC-u aerodroma, objašnjava da je otišao na oficirski bal koji je organizovalo austrijsko Ministarstvo obrane, nekon čega je otišao da pije s prijateljem i u grmu pronašao pištolj Brauning Model 17 iz doba nacizma i ostavio ga u svom kaputu.

Kako se kasnije pripremao za let, rekao je da se uspaničio i sakrio ga u toaletu pre nego što se vratio par nedelja kasnije kako bi ga predao policiji.

Austrijska policija dočekala ga je kad se vratio po oružje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA