Prodaju avion kojim je leteo Čaušesku: Početna cena svega 25.000 evra, postoji razlog što je "džabe"

Avion je pravljen u Rumuniji po licenci britanske avio-korporacije tokom 80-ih i smatra se draguljem domaće avio-industrije

  • 0
Nikolaj Čaušesku, deca, sirotišta, siročići, Rumunija, Bukurešt Foto: AFP/Profimedia

Predsednički avion nekadašnjeg rumunskog komunističkog lidera Nikolaja Čaušeskua "ide pod čekić". Rombac 1-11, koji je Čaušesku koristio za državničke letove u periodu od 1986. do 1989, biće 27. maja ponuđen na aukciji po ceni od 25.000 evra.

Avion je pravljen u Rumuniji po licenci britanske avio-korporacije tokom 80-ih i smatra se draguljem domaće avio-industrije.

Ovaj avion ne samo što je pripadau Čaušeskuu, već je letelica sa 119 sedišta jedna od devet Rombac 1-11 modela koji su izrađeni po britanskoj licenci pre 1989. godine.

Drugi model, koji je ranije koristio bivši predsednik Ion Ilijesku, takođe će se 27. maja naći na aukciji, po istoj početnoj ceni.

Rombac 1-11, je prvi komercijalni avion koji je napravljen u Rumuniji, čime je ta zemlja postala prva komunistička država posle Sovjetskog Saveza koja je proizvela putnički avion. Rols Rojs Spej motori su izrađeni po licenci u lokalnim fabrikama "Aerofina" i "Turbomecanica", a Čaušesku je bio tu da svedoči prvom oficijelnom letu 1982. godine.

- Uzimajući u obzir retkost ovih modela i njihov značaj za tehničku istoriju Rumunije, ova dva aviona su klasifikovana u kategoriju blaga u nacionalnom kulturnom nasleđu - navodi se u izjavi Artmarka, koji će voditi aukciju.

S obzirom na to da se ovi avioni vode kao nacionalno blago, novi vlasnik neće moći da ih odveze iz Rumunije, i moraće redovno da ih održava.

Podsetimo, Čaušesku je bio predsednik Rumunije od 1965. do 1989. kada je streljan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA