≫ 

Pre 4 godine pogubljen zbog ubistva, tvrdio da je nevin: Sada je na oružju pronađen DNK druge osobe

Do kraja života govorio je da je nevin čovek

  • 10
Ledell Lee Foto: Arkansas Department of Correction

Ledel Li je pogubljen u Arkanzasu u aprilu 2017. godine zbog ubistva, ali je do kraja života govorio da je nevin. Sada je na oružju, kojim je počinjeno ubistvo, pronađen DNK nepoznate osobe.

Pre nego što je pogubljen, Li je za BBC rekao da su njegove poslednje reči "da je nevin čovek",

Sada, četiri godine nakon što je pogubljen zbog ubistva Debre Riz 1993. godine, advokati njegove porodice rekli su da je DNK neke druge osobe pronađen na oružju kojim je počinjeno ubistvo, što je dovelo do novih pitanja u vezi sa njegovom osudom.

- Mislim da bi i dalje bio živ, da su ovi rezultati postojali pre nego što je pogubljen - rekao je njegov advokat Li Šort za CNN.

Advokati su zatražili DNK ispitivanje drške drvene palice koja je korišćena za ubistvo Riz. Prošlog meseca su rekli da su rezultati pokazali DNK nepoznatog muškarca.

Taj DNK se navodno poklapa sa DNK koji je pronađen na krvavoj beloj majici, koja je bila omotana oko oružja, dodali su advokati, ali nije jasno da li je ta DNK bila iz krvi ili drugog biološkog materijala poput ćelija kože.

Videli ga na mestu zločina?

Advokati su takođe uradili DNK testiranje za šest dlaka koje su pronađene na mestu zločina i predstavljene na suđenju u državnom slučaju protiv Lija. Testiranje je isključilo Lija kao potencijalnog izvora u pet od šest vlasi.

Li je osuđen zbog ubistva 1995. godine, dve godine nakon što je Debra Riz (26) pronađena mrtva, zadavljena i pretučena malom drvenom palicom.

Nekoliko njenih komšija reklo je istražiteljima da su u blizini videli Lija.

Li, koji je bio Afroamerikanac, pogubljen je 20. aprila 2017. godine i bio je prvi pogubljeni zatvorenik nakon više od jedne decenije i prvo u nizu pogubljenja izvršenih pre nego što je državna isporuka smrtonosnih injekcija istekla krajem meseca.

U pokušaju da spreči njegovo pogubljenje, Lijev advokat je u postupku po žalbi nakon presude tražio da se konačno prvi put testiraju DNK dokazi u slučaju.

To je uključivalo ispitivanje oružja i kose pronađene u domu žrtve za koje su tužioci rekli da pripadaju crncu.

Zahtev je odbijen.

- Obrazloženje koje je dao sudija bilo je da to ne bi bilo važno, da su ga tri osobe videle tog dana u tom kvartu ili u njegovoj blizini i iskreno, DNK jednostavno ne bi bio važan - rekao je Šort.

Sudija Herbert Vrajt, koji je bio među onima koji su odbili zahtev advokata da se odloži egzekucija kako bi se izvršilo DNK testiranje, rekao je za CNN da isticanje roka lekova nije igralo ulogu u njegovom slučaju i da ne bi uticalo na njegovu odluku, koju je napravio na osnovu toga da li će dokazi uticati na ishod slučaja.

- Moja odluka je bila da to verovatno neće promeniti presudu - rekao je on, ukazujući na druge dokaze poput svedočenja očevidaca i priznajući da će odlukom biti otvoren put za izvršenje.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neno

    23. maj 2021 | 23:31

    Jos jedan dokaz da najveca greska nekoga oduditi na smrt.Velika kazna da

  • Raša

    24. maj 2021 | 06:58

    Znači nije pogubljen nego ubijen.

  • Zola

    24. maj 2021 | 07:32

    Smrtna je zakon nad zakonom. Kod nas je treba uvesti pod hitno. Biće više mjesta u zatvoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA