Ko je Roman Protaševič, zbog kog je Lukašenko "oteo" Rajaner? Kaže da će biti pogubljen u Belorusiji

Belorusija je stavila novinara na međunarodnu poternicu i uvrstila ga na spisak lica umešanih u terorizam. U odsustvu je optužen za organizovanje masovnih nereda u Minsku i podsticanje društvenog neprijateljstva prema predstavnicima vlasti i policije

  • 29
Roman Protashevich Protaševič Minsk Belorusija Foto: Tanjug/AP

I oni koji do tada nisu znali za njega, u nedelju su čuli za Romana Protaševiča (26), mladog novinara i blogera iz Belorusije. On je juče uhapšen na aerodromu u Minsku nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio prinudno sletanje aviona Rajaner, u kojem je bio Protaševič. Ovaj incident, koji su mnogi nazvali "otmicom" i "aktom državnog terorizma" naišao je na oštru osudu evropskih i svetskih zvaničnika.

Protaševič je leteo od Atine do Vilnjusa, prestonice Litvanije, kada je letelica prisilno sletela u Minsk, nakon dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna. Pravi razlog ovog incidenta bio je upravo Protaševič.

Ko je Roman Protaševič?

Protaševič je beloruski novinar, fotorepter i bloger. Stanovnik je Minska, ali odnedavno živi u egzilu u Poljskoj.

Za beloruske medije radio je osam godina, a 2015. je zajedno sa Stepanom Putilom osnovao Jutjub kanal Nexta, koji se 2017. preselio na Telegram. Kasnije se razdvojio na Nexta i Nexta Live.

Nexta je prenosila snimke protesta protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Koristili su aplikaciju Telegram za emitovanje u vreme kada je stranim medijima bilo teško da iz prve ruke izveštavaju iz bivše sovjetske države.

Kasnije je postao glavni urednik drugog Telegram kanala koji je u Belorusiji prepoznat kao ekstremistički - Brain Belarus, koji je pokrivao proteste.

Roman Protaševič Raman Pratasevich Zbog Protaševiča je avion "otet" Foto: Tanjug/AP

Protaševič sada radi za Belamovu, drugi Telegram kanal.

Belorusija je stavila novinara na međunarodnu poternicu i uvrstila ga na spisak lica umešanih u terorizam. U odsustvu je optužen za organizovanje masovnih nereda u Minsku i podsticanje društvenog neprijateljstva prema predstavnicima vlasti i policije.

On je negirao ove optužbe, ali ukoliko bude osuđen, mogao bi da se suoči sa 15 godina zatvora.

Protaševič je 2020. godine napustio zemlju, plašeći se progona iz političkih razloga, a 23. maja 2021. godine zadržan je na aerodromu u Minsku.

Preti mu smrtna kazna?

Putnici iz aviona Rajanera, koji je u nedelju prinudno sleteo u Minsk, ispričali su kako se jedan od putnika uhvatio za glavu kada je avion napravio manevar.

Preti mi egzekucija - navodno je Protaševič rekao putniku do kog je sedeo u avionu kada je saznao da će sleteti u njegovu domovinu.

Putnik je rekao da je Protaševič počeo da paniči, međutim, smirio se kada je policija ušla u avion.

Jedan od putnika ispričao je sinoć kako su Protaševiča izdvojili sa strane, njegove stvari bacili na pistu, a jedan policajac je sve vreme stajao pored njega. Kada su ga putnici pitali šta se dešava, rekao im je ko je i da mu "preti smrtna kazna".

- Život novinara ozbiljno je ugrožen - rekla je Ana Krasulina, portparolka opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje za klub Z u Vilnjusu.

Rajaner Ryanair avion Minsk Belorusija Avion sa putnicima je nekoliko sati bio zadržan na aerodromu u Minsku Foto: Tanjug/AP

Iz njenih reči postalo je jasno da, iako još uvek nije optužen za smrtnu kaznu, stvari bi mogle da se promene, prenosi portal Clubz.bg.

Prema njenim rečima, Protasevič je predmet tri optužbe režima predsednika Aleksandra Lukašenka: izvođenje namernih radnji usmerenih na podsticanje socijalne mržnje na osnovu profesionalne pripadnosti, organizovanje masovnih nereda i organizovanje grupnih akcija koje grubo krše javni red.

Najoštrija kazna izriče se po prvoj optužbi - do 15 godina zatvora, objasnila je Krasulina. Međutim, problem je što zatvorenici u Belorusiji dobijaju nove optužbe i u pritvoru.

- One su izmišljene i mogu da se menjaju, uključujući i one koje se kažnjavaju smrću streljanjem - dodala je ona.

Pre nekoliko dana beloruski disident Vitold Ašurok umro je u radnoj koloniji.

- Zapravo, umro je pod nejasnim okolnostima. Postoje dobri razlozi zbog kojih se veruje da je ubijen - rekla je Anna Krasulina.

Ona je istakla da je Protaševič "ličan neprijatelj Lukašenka", a da su različiti zločini, uključujući i kidnapovanje, počinjeni protiv takvih ljudi.

- To je slučaj sa televizijskim operatorom Dmitrijem Zavadskim. Nestao je 2000. godine na putu za aerodrom u Minsku i nikada nije pronađen. Veruje se da je on ubijen. I zato je očigledno da postoji vrlo velika i ozbiljna opasnost za život Protaseviča - dodala je Krasulina.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se izriču i izvršavaju smrtne kazne nad ljudima starosti između 18 i 65 godina. Takvih nije bilo u 2020. godini, ali su 2019. godine dve izvršene.

Gde je Roman?

Simpatizeri beloruskog opozicionog novinara okupili su se sinoć na aerodromu u Vilnjusu, držeći plakate na kojima je pisalo: "Rajaner, gde je Roman?!"

Kancelarija Lukašenka rekla je da je on lično naredio dizanje lovca MiG-29 u vazduh kako bi ispratio avion do Minska.

Pretnja bombom je primljena dok je avion bio iznad Belorusije, dodala je kancelarija predsednika. Međutim, kasnije je saopšteno da nije pronađen nikakav eksploziv u avionu.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    24. maj 2021 | 11:50

    Prošlo je vreme pijanog Jeljcina i korumpiranog Gorbačova. Ne može se tek tako ponovo cepati Rusija i Belorusija. Roman će platiti veliki ceh zato što nije shvatio šta znači paliti vatru preko interneta. Svaka zemlja ima svog Snoudena.

  • Kosta

    24. maj 2021 | 12:41

    Kad ssvaki balavac misli da je narodu popio mozak.trebao je razmisliti da podvaljuje svome narodu za par spijunskih groša,sad ce imati vremena da razmisli sta je uradio.

  • Jovan

    24. maj 2021 | 12:53

    Puna podrška Lukasenku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA