≫ 

Novi politički skandal: Belorusku zastavu na Svetskom prvenstvu u hokeju zamenili zastavom opozicije

Belorusija je proterala sve letonske diplomate

  • 5
Demonstracije u Belorusiji, Belorusija Foto: Tanjug/AP

Na mestu gde su podignute zastave zemalja koje učestvuju na Svetskom prvenstvu u hokeju koje je u toku, juče je zamenjena beloruska nacionalna zastava crveno belom zastavom beloruske opozicije.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej rekao je da takve provokativne radnje ne mogu ostati bez odgovora.

Gradonačelnik Rige Martins Stakis i letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič učestvovali su u zameni zastave.

- Među zastavama Svetskog prvenstva u hokeju podižemo zastavu slobodne Belorusije. Tu zastavu su nam dale političke izbeglice Belorusije. Zastavi koja simbolizuje režim angažovan u državnom terorizmu nema mesta u Rigi - napisao je na Tviteru gradonačelnik Rige Martins Stakis.

Belorusija je juče naredila danas proterivanje ambasadora i celokupnog osoblja Ambasade Letonije u Minsku, optuživši letonske vlasti da su tokom svetskog takmičenja u hokeju državnu belorusku zastavu zamenile zastavom opozicije.

- Letonski ambasador zamoljen je da napusti zemlju za 24 časa. Ukupno diplomatsko, administrativno i tehničko osoblje ambasade takodje je pozvano da napusti Belorusiju u roku od 48 sati - rekao je ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, javila je zvanična novinska agencija Belta, a prenosi Beta.

Ubrzo posle ove objave, stigla je objava Letonije da ona proteruje beloruskog ambasadora i beloruske diplomate.

Belorusija je na meti međunarodne kritike zbog jučerašnjeg prinudnog spuštanja u Minsk aviona irskog Rajanera i hapšenja beloruskog opozicionog novinara koji je bio medju putnicima. Avion koji je leteo iz Atine za Viljnus, u Litvaniji, drugoj baltičkoj republici, bio je spušten zbog navodne pretnje bombom.

Letonski ambasador Ejnars Emanis, pozvan je na razgovor u belorusko ministarstvu spoljnih poslova posle "uvreda nacionalne zastave republike Belorusije".

Letonski zvaničnici tražili su da se ukloni zastava.

Ovaj, kako ga Letonci nazivaju skandal, nagomilava dalji međunarodni pritisak na dugogodišnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka, kojeg zapad i opozicija optužuju za nameštanje prošlogodišnjih izbora na kojima je zadržao vođstvo.

Belorusija je prvobitno trebala da bude domaćin ovogodišnjeg svetskog prvenstva sa Letonijom, da bi joj ta prava bila oduzeta u januaru usred pretnji sponzora da će se povući.

Inače, predsedniku Lukašenku Međunarodni olimpijski komitet (MOK) već je zabranio prisustvo na ovogodišnjim Igrama u Tokiju.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA