≫ 

Tri osobe uhapšene zbog pada žičare u Italiji u kojoj je poginulo 14 ljudi

Italijanska policija je tokom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe

  • 0
Italija, kabina pala sa žičare Foto: Tanjug/AP

Policija je privela tri osobe nakon pada žičare u Italiji u kojoj je poginulo 14 ljudi, objavila je u sredu italijanska novinska agencija ANSA.

Nesreća se dogodila u nedelju u italijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Stresa prema planinskom vrhu Motarone.

Pad žičare preživelo je samo jedno dete.

Nakon 12-časovnog ispitivanja, uhapšen je vlasnik firme koje je upravljala žičarom, kao i izvršni i tehnički direktor.

Želeli da izbegnu kašnjenje žičare

Istražitelji su otkrili da je sistem sigurnosnog kočenja bio "namešten" kako bi se izbeglo kašnjenje žičare, kazala je za ANSA-u javna tužiteljka Olimpia Bosi.

- Trojica uhapšenih su sprovela "svesnu akciju" - rekla je Bosi, dodajući da je, kako bi se izbeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sistem nije aktivirao kad je pukao nosivi kabl.

Pritvorenici se tereti za ubistva iz nehata, izazivanje nenamerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprečavanje nesreće.

Bosi je rekla da je hapšenje tri osobe "posledica, vrlo ozbiljna i uznemirujuća, naše istrage".

- Uvereni da kabl nikada neće pući, preduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posledica - rekla je Bosi.

Prema saopštenju policije istraga se nastavlja, a neke činjenice ukazuju da bi i druge osobe mogle biti uključene u istragu i eventualno uhapšene.

Žičara Motarone, koja je ponovo otvorena pre oko mesec dana pošto je bila zaustavljena zbog pandemije korona virusa, odradila je "više dana s puno vožnji" s deaktiviranim kočnicama u slučaju nužde, dodala je.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA