Beloruski KGB: Protaševič imao terorističke aktivnosti u Ukrajini. Kruži i njegova sumnjiva fotka

Odvojeni odred posebne namene Azov (poznat i kao puk Azov) Nacionalne garde Ukrajine u Rusiji je prepoznat kao teroristička organizacija

  • 24
Roman Protaševič Raman Pratasevich Foto: Tanjug/AP

Šef državnog komiteta Belorusije general-potpukovnik Ivan Tertel rekao je da je osnivač Telegram kanala Nexta, Roman Protaševič, učestvovao u neprijateljstvima na istoku Ukrajine u sastavu bataljona Azov, prenosi BelTA.

Odvojeni odred posebne namene Azov (poznat i kao puk Azov) Nacionalne garde Ukrajine u Rusiji je prepoznat kao teroristička organizacija.

- Nesporno je da se ova osoba u potpunosti poklapa sa definicijom terorista, borca plaćenika, učesnika krvavih događaja u zloglasnom bataljonu Azov, povezanih sa zverstvima i smrću civila na jugoistoku Ukrajine. I to nisu samo naši podaci i podaci iz istrage, već i činjenice predstavljene u medijima sa ličnim priznanjima Protaševiča, koje su široko dostupne - rekao je Tertel.

Bivši zamenik Vrhovne rade Ukrajine, Andrij Bilecki, osnivač puka Azov, potvrdio je da je Protaševič bio u redovima te jedinice, prenosi ruska Gazeta.

- Da, Roman se zaista zajedno sa Azovom i drugim vojnim jedinicama, borio protiv okupacije Ukrajine. Bio je sa nama u Širokinu, gde je ranjen. Ali njegovo novinarsko oružje nije mitraljez, već reč - rekao je Biletski.

Informacija da je osnivač Nexte bio u Azovu pojavila se nakon što je medij objavio naslovnicu magazina "Black Sun", na kojoj pozira muškarac u vojnoj uniformi ukrajinske armije sa oznakom Azov, sličan Romanu Protaševiču.

Istovremeno, u ukrajinskim medijima pojavila se informacija da se Protaševič nikada nije borio u sastavu Azova, a na fotografiji je druga osoba - Andrej Snitko, koji je 2014. godine poginuo od eksplozije bombe u bitkama za Ilovajsk.

Ranije je šef KGB-a u Belorusiji rekao da je Protaševič svedočio o "sponzorima i kupcima".

Fotografija je lažna?

Mnogi sumnjaju da je fotografija, na kojoj je navodno Protaševič u vojnoj uniformi sa oznakom Azova, lažna, a sa tim se slaže i novinar Aleksej Kuzmenko.

Kuzmenko, koji radi za međunarodnu grupu istražitelja Bellingcat, proverio je fotografiju u fotošopu koristeći specijalan program.

Na svom Tviter profilu primetio da je naslovnica bila editovana, filtrirana, ali čini se da su manipulacije primenjene na fotografiji u skladu sa načinom na koji se u to vreme postupalo sa ostalim naslovnicama "Black Sun"-a.

- Pored toga, u Ukrajini kažu da je Protaševič bio sa Azovom kao novinar. Za sada nema izjava i dokaza da se borio sa njim - naglasio je Kuzmenko, prenosi Obozrevatel.

Poznato je da Protaševič nije krio činjenicu da je godinu dana proveo u zoni ATO kao slobodni novinar. O ovome je govorio u intervjuu sa Jurijem Dudjuom 2020. Takođe je rekao da je bio na Majdanu tokom Revolucije dostojanstva u Ukrajini.

Video: Beloruski opozicionar sve priznao: Tvrdi da on stoji iza izazivanja nereda u Minsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ХАЏИ КОСТА

    26. maj 2021 | 16:07

    ТАКО СЕ ТО РАДИ У ПРАВНИМ ДРЖАВАМА БРАВО ЗА БРАТА ЛУКАШЕНКА ☦️☦️☦️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇧🇾🇧🇾🇧🇾❤️💪

  • Aca

    26. maj 2021 | 16:15

    Na dugu robiju sa njim

  • Predrag

    26. maj 2021 | 16:23

    Šta sve neće komunjare napakovati jednom mladom čoveku da bi opravdali svoje suludo postupanje. Celu opoziciju je pozatvarao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA