≫ 

Makron zatražio od Ruande oproštaj zbog uloge Francuske u genocidu iz 1994. godine

- Njegove reči bile su nešto vrednije od izvinjenja. One su bile istina. Ovo je čin ogromne hrabrosti- rekao je predsednik Pol Kagame

  • 6
Emanuel Makron u Ruandi Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od Ruande da oproste Francuskoj ulogu u genocidu u Ruandi 1994. godine u kojem je život izgubilo oko 800.000 pripadnika Tutsija i  Hutusa.

Govoreći na spomen obeležju genocida u glavnom gradu Ruande Kigaliju, rekao je da Francuska nosi određenu odgovornost zbog svega što se izdešavalo, ali da nije bila saučesnik u ubistvima. Predsednik Ruande zahvalio se na njegovom govoru.

- Njegove reči bile su nešto vrednije od izvinjenja. One su bile istina. Ovo je čin ogromne hrabrosti- rekao je predsednik Pol Kagame .

U martu je francuska stručna komisija utvrdila da Francuska koja je u vreme genocida u Ruandi bila pod vođstvom pokojnog predsednika Fransoa Miterana nosi veliku odgovornost za genocid, ali da nije bila saučesnik. U izveštaju se navodi da je Francuska bila "slepa" u trenucima dok su trajale pripreme za genocid.

- Samo oni koji su preživeli tu noć mogu da nam oproste. Ovim putem ponizno i sa poštovanjem stojim danas uz vas, prepoznajem veliki obim naših odgovornosti za sve što se desilo-  rekao je Makron u govoru na spomen obeležju gde je sahranjeno više od 250.000 žrtava.

Elita Hutu vladala je Ruandom kada se dogodio genocid, u periodu od aprila do juna 1994. godine, ali ih je kasnije zbacio Ruandski patriotski front (RPF) kojim upravlja sadašnji predsednik Pol Kagme. 

Emanuel Makron u Ruandi Foto: Tanjug/AP

U periodu kada se pripremao genocid bivši francuski predsednik Miteran je imao bliske veze sa bivšim ruandskim predsednikom Žuvenalom Habijarimanom.

- Ubice koje su vrebale po močvarama, brdima i crkvama nisu imale lice Francuske. Francuska nije bila saučesnik. Ali 1994. godine Francuska nije razumela da je, želeći da blokira regionalni sukob ili građanski rat, de facto stala uz genocidni režim- dodao je predsednik Makron, prenosi BBC.

Sukob koji je prerastao u genocid eskalirao je obaranjem aviona 6. aprila 1994.godine. UN su 22. juna odobrili razmeštanje francuskih snaga u jugozapadnoj Ruandi, u takozvanoj operaciji Tirkiz. Ta misija je bila kontroverzna: francuska humanitarna zona spasila je neke potencijalne žrtve od ubica, ali kasnije su se pojavile optužbe da je francuska pomoć stigla prekasno i da su se neke ubice uspele da se sakriju u toj zoni.

Tek 2015. godine, tadašnji predsednik Fransoa Oland objavio je da će arhiva Ruande biti deklasifikovana, ali dve godine kasnije, nakon štosu istražitelji tražili dozvolu da ih prouče, francuski Ustavni savet presudio je da one treba da ostanu u tajnosti. Sadašnji predsednik Emanuel Makron pokrenuo je novu istragu i omogućio stručnjacima da proučavaju francuske službene dosijee iz tog vremena.

Video: Makron stalno nosio masku, pa dobio koronu: Dan pre rezultata slatko ispipkao premijera Španije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    27. maj 2021 | 18:28

    KAD ĆE SE NAMA IZVINITI ZA 1999.g ???

  • Putin R.S

    27. maj 2021 | 19:50

    Da platite milijarde odstetu. Niste samo vi krivi nego i Britanci.

  • Cika Velja

    27. maj 2021 | 19:20

    Znaci...niko u ovom genocidu nije zene,decu i starce stavio u autobus,i ajd ćao...nego ih je sve pobio...i to u tom broju i za takvo kratko vreme da je zaprepascujuce...da se zvanican broj od 800.000 vuce i do dva miliona,jer su istrebljeni u tom obimu da nije bilo nikog ni da prijavi ubistva??? Uzimajuci u obzir sve cinjenice,mnogo njih se slaze da nikad u istoriji nije ubijen toliki broj ljudi za takvo kratko vreme...i koliko vidim,oni nemaju problem oko toga da li je bio genocid ili nije???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA