Spisak zvučnih imena koja su služila kaznu u zatvoru na ostrvu Vajt, pre Radovana Karadžića

Zatvor Vajt spada u zatvore sa najvećim stepenom bezbednosti u kome dugogodišnje kazne zatvora služe zatvorenici osuđeni za najteža krivična dela

  • 13
Ostrvo Vajt zatvor Parkhurst, Radovan Karadžić Foto: Profimedia/Tony Margiocchi / Avalon, Tanjug/AP

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta.

Karadžić je iz Holandije stigao ove nedelje u Veliku Britaniju, gde će služiti ostatak doživotne kazne, preneo je "Dejli mejl".

On je prebačen u zatvor na ostrvu Vajt, koji je poznat po bivšem nazivu Parkhurst.

Pre šest godina ovaj zatvor je zadesio veliki požar zbog čega je čak 87 zatvorenika bilo evakuisano. Vatra je izbila na trećem spratu, a vatrena stihija proširila se i na četvrti sprat. Zatvorenici su tvrdili da nisu bili adekvatno zaštićeni od požara, a vatrogasci su navodno izjavili da su zatvorenici imali sreće što su ostali živi.

Zatvor Vajt spada u zatvore sa najvećim stepenom bezbednosti u kome dugogodišnje kazne zatvora služe zatvorenici osuđeni za najteža krivična dela.

Mnogi poznati kriminalci koji su u ovom zatvoru služili kazne su braća Ričardson, jorkširski silovatelj Piter Satklif, ubica Ijan Brejdi, Terens Džon Klark i blizanci Krej.

Braća Ričardson

Kriminalna banda Ričardson sa sedištem u južnom Londonu, poznata je i kao banda mučitelja. Imali su reputaciju grupe koja koristi najsurovije metode prilikom mučenja svojih žrtava. Neka od najpopularnijih metoda su im bile vađenje zuba kleštima, odsecanje nožnih prstiju i zakivanje žrtava za pod specijalnim ekserima.

The Richardson Brothers Foto: Profimedia/ Pen and Sword / Mediadrumworld.c / Media Drum World

U javnosti braća su se bavila otkupom gvožđa i mašina za obradu voća, što im je zapravo bio paravan za razna kriminalna dela poput krađa, reketiranja i trgovine drogom. Osuđeni su na 35 godina zbog šverca kokaina vrednog 70 miliona funti.

Piter Vilijam Satklif 

Serijski silovatelj kog je britanska štampa prozvala "Jorkširski trbosek" od 1981. godine služio je doživotnu kaznu zatvora baš na ostrvu Vajt. On je osuđen zbog silovanja i ubistva 13 i pokušaja ubistva 7 žena između 1975. i 1980. godine. On je ovaj nadimak dobio jer je većinu svojih žrtava ubio u zapadnom Jorkširu, osim dve koje su nastradale u Mančesteru. Prvobitno je osuđen na 20 doživotnih kazni zatvora, koje su 2010. preinačene u jednu doživotnu kaznu.

Peter Sutcliffe Foto: Profimedia/MirrorPix

On je u početku napadao devojke i žene po stambenim naseljima, međutim vremenom su mu prostitutke postale okupacija, zbog njihove ranjivosti. Njega je policija slučajno uhapsila zbog vožnje sa lažnim tablicama, međutim kada su počeli da ga ispituju o ubistvima žena, on je priznao da je on to učinio.

- Božji glas me je poslao u misiju da ubijam prostitutke- rekao je on na saslušanju.

Ijan Brejdi

Poreklom iz Glazgova Ijan Brejdi zajedno je sa svojom partnerkom Majrom Hindli ubio petoro dece u okolini Mančestera tokom 60-tih godina.

Njihovi zločini kasnije su prozvani 'ubistvima iz močvare' jer su tela tri žrtve pronađena na području močvare Sadlevort.

Lesli En Dauni, jednu od žrtava, oteli su na putu do bakine kuće, pa su je zatim odvezli u bakinu kuću, koja nije bila tamo za šta su se pobrinuli upravo oni. Naredili su Lesli da se skine, a zatim su se skinuli i oni i počeli su da snimaju kamerom.

Ian Brady Foto: Profimedia/ PA Images

Stavili su joj nešto u usta da bi ju ućutkali, a zatim joj naredili da pozira u polupornografskim pozama. Dok je plakala i pokušavala da dozove upomoć, Hindli je povikala: "Začepi ili ću te ošamariti".

Nakon toga prestali su da je snimaju, a potom su je brtualno silovali i zadavili. Sledećeg dana, njeno telo zakopali su u močvarama Sadlevort.

Nedelju dana nakon što je porota poslušala snimak, osudili su ubice iz močvare na doživotnu zatvorsku kaznu.

Terens Džon Klark

Jedan od vođa kriminalne organizacije Mr. Azija koja se bavila trgovinom droge, Teri Klark, kaznu zatvora služio je u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt. On je sa svojom organizacijom godinama krijumčario velike količine heroina u Novi Zeland, Australiju i Veliku Britaniju.

On je svoju kriminalnu karijeru započeo kao sitni prestupnik. Međutim, sve se promenilo kada se preselio u Australiju i tamo rukovodio operacijom trgovine heroinom. Njegov azijski partner bio je čuveni Čo Čeng Kui poznatiji kao Džek Ču.

Kao vođa bande bio je veoma surov, pa mu osim trgovine velike količine narkotika ni ubistva nisu strana. Jedna od njegovih žrtava bio je i njegov bliski saradnik. On ga je namamio u jedan nacionalni park u Australiji gde ga je ubio na veoma brutalan način i sahranio u parku. Nakon što ga je ubio odvezao se do njegove kuće gde je prvo oteo, a zatim i ubio njegovu devojku.

U oktobru 1979. Klark je u Britaniju namamio prvog čoveka kriminalne organizacije pod izgovorom kako treba da sklope veoma unosan posao sa drogom u Škotskoj. Klark je njegovom bliskom prijatelju naredio da ubije prvog čoveka organizacije, kako bi upravo on preuzeo vođstvo. Policija je žrtvino telo pronašla unakaženo i bez ruku kako bi se sprečila njegova identifikacija. Policija je preko medaljona na vratu žrtve uspela da identifikuje telo, a Klark je zbog ubistva i trgovine narkoticima osuđen na doživotnu robiju.

Blizanci Krej

Roni i Redži Krej, jednojajčani blizanci iz Engleske, dominirali su britanskim tabloidima skoro 20 godina. Njihove surovosti plašila se skoro cela Britanija, jer su spavali s tamošnjim političarima zbog čega su često bili povlašćeni.

Jednojajčani blizanci rođeni 1933. godine, vodili su noćne klubove i kladionice, družili su se s Frenkom Sinatrom (kome su obezbedili telohranitelje tokom njegove engleske turneje po noćnim klubovima), Džudi Garland, Džordžom Raftom i Džin Šrimpton, američkim gangsterima, inspirisali su mnoštvo pisaca, a i sami su napisali tri knjige.

Spavali su s britanskim političarima, ubijali mafijaše iz suparničkih grupa i dominirali britanskim tabloidima gotovo 20 godina. Uz to su bili među poslednjim zatvorenicima koji su bili zatvoreni u londonskom tornju.

Kray brothers Foto: Profimedia/Kelvin Brodie / News Licensing

Ova fascinanatna braća inspirisala su mnoge, pa tako i Brajana Helgelanda koji je odlučio da režira film o njima, u kom oba lika glumi Tom Hardi, koji je dobio brojne pohvale za svoj nastup.

Iako su započeli kao lokalni kriminalci, Krejevi su se tokom godina postali najopasniji londonski kriminalci. Njihova ideja, a za nju se posebno zalagao Roni, bila je stvaranje Federacije kriminala, organizacije koja bi ujedinjavala sve kriminalne grupe u Londonu kako bi ostvarili potpuni kontrolu nad glavnim gradom Velike Britanije.

Njihova ideja bila je da umesto sukobljavanja, kriminalne grupe treba da sarađuju. Plan im se nije u potpunosti uspeo jer nisu uspeli da se prošire van Londona. U njihovoj organizaciji Redži je bio zadužen za operativne poslove, dok je Roni koji je i tada pokazivao znake duševne bolesti bio zadužen za kriminalne poslove i uterivanje straha protivnicima u čemu mu je pomagala njegova preka narav i česti nekontrolisani izlivi besa.

Karadžić će u ovom zatvoru služiti doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. On je prvobitno osuđen na 40 godina zatvora, međutim kasnije mu je ova presuda preinačena na doživotnu robiju. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    29. maj 2021 | 21:38

    Pravda za Radovana. On nije zasluzio ovako nesto, treba Srbija pod hitno da stane u njegovu zastitu. Ovo je sramno sta oni rade.

  • Zola

    29. maj 2021 | 22:24

    Hvala ti predsjedniče na svemu, da tebe nije bilo zatrli bi nam i pleme i sjeme.

  • Buki

    29. maj 2021 | 22:12

    Radovan ce tu biti car. Ima najvise zlocina na dusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA