Danske tajne službe špijunirale nemačke lidere za SAD: Prisluškivana i Angela Merkel

Nemačka kanelarka je obaveštena o incidentu

  • 6
Angela Merkel

Foto: Tanjug/AP

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, otkrila je evropska medijska istraga objavljena danas, piše Dojče vele.

Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima je detaljno data podrška NSA od strane danske obaveštajne službe odbrane (FE).

Izveštaj je pokazao da je nemački saveznik i sused sarađivao sa američkim špijunskim operacijama usmerenim najviše zvaničnike.

Tadašnji kandidat za kancelara nemačke socijalističke partije levog centra (SPD), Per Šajnbrik, takođe je bio meta, otkriva se u novom izveštaju.

Izvori tajnih službi prosleđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list ''Mond'', nemački ''Ziddojče cajtung'' i nemačke javne emitere NDR i VDR.

Ni Merkel ni Štajnmajer nisu imali nikakvo znanje o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici, piše DW.

Portparol je rekao da je kancelarka obaveštena o otkrićima.

Danska vlada je saznala za umešanost tajne službe njihove zemlje u skandal sa NSA najkasnije do 2015. godine.

Oni su počeli da prikupljaju informacije o saradnji FE sa NSA između 2012. i 2014. godine u tajnom Dunhamerovom izveštaju nakon otkrivanja podataka bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edvarda Snoudena, izvestio je NDR.

Podaci koje su prikupili jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i Nemačkoj.

Danska obaveštajna služba takođe je pomogla američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva spoljnih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja, navodi DW.

FE je takođe sarađivao sa NSA na špijunskim operacijama protiv same vlade SAD, prenosi Tanjug.

Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obaveštajnih službi dve zemlje, danska vlada primorala je celo rukovodstvo FE da odstupi 2020. godine.

Danski stručnjak za operacije tajnih službi Tomas Vegener Fris veruje da je FE bio suočen sa izborom sa kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati i da su doneli jasnu odluku da rade sa Amerikancima i protiv njihovih evropskih partnera, navodi NDR.

NSA, FE i dansko ministarstvo odbrane nisu komentarisali istraživanja, međutim, u saopštenju ministarstva odbrane kaže se da je "sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo".

Video: Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leone

    31. maj 2021 | 07:08

    Potvrda da kauboji nikada i nikome ne mogu biti prijatelji.

  • beast

    31. maj 2021 | 00:57

    Okupirana Nemačka jos od WW2, ćute i trpe jos malo 100 godina, kao i svi mi tj. cela Evropa. Ovde su okupirane i zemlje pobedice i gubitnice. Sta rat uradi. I ne bi bila velika greska da Nemačka trpi obzirom sta su uradili za vreme ww2 ali sto mi veliki Srbi prijatelju moj. I opet nas guraju u novi rat, koji se nece desiti nikad ovaj put zahvaljujuci nuklearkama. Ajte druze odmorite malo. Smorili ste vise boga oca. Ko da nemaju drugog posla... kad su shvatili da su dosli mecki pred rupu sad ne znaju kako dalje, ako se mečka isprovocira rusi se sve sto su ikada stvarali. Tako da izmislite nesto novo jer ovo nema nikakve logike niti je realno, pogotovo ne danas. Ako ne promenite politiku izgubicete evropu od kine i rusije ali diplomatski, bez ispaljenog metka. Mislite o tome. Niko nikoga ne trpi do veka.

  • Tig

    31. maj 2021 | 00:54

    Ispada da je svako svakoga spijunirao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA