Češka se nalazi na ruskoj listi "neprijateljskih zemalja": Prag traži da se zemlja ukloni sa spiska

Na spisku se nalazi i Amerika

  • 0
Zastave Rusije i Češke Foto: Pixabay

Formiranje spiska "neprijateljskih zemalja" u Rusiji Prag smatra u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulbanek.

- Radi smanjenja napetosti u bilateralnim odnosima Češka poziva Rusiju da se uzdrži od pominjanja Češke kao zemlje koja vodi neprijateljske akcije protiv Rusije i povuče preduzete mere - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu češkog Ministarstva spoljnih poslova, piše Sputnjik.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Češke, nemoguće je vratiti se normalizaciji odnosa sa Moskvom, ukoliko se ne isključi ova zemlja sa pomenutog spiska.

Sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Posle toga je Prag proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, kao odgovor na to, proglasilo 20 čeških diplomata za persone non grata. 

Kako je naveo Kremlj, incident je u velikoj meri naneo štetu odnosima dve zemlje.

Nakon toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države. Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.

Video: Boj ne bije svijetlo oružje no boj bije srce u junaka: Grmljavina ruske pešadije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA