≫ 

Mafijaš na slobodi, porodice žrtava besne: Priznao više od 100 ubistava, dečaka rastvorio u kiselini

On je pušten iz zatvora posle 25 godina, nakon što je postao državni svedok i sarađivao sa istražiteljima u hvatanju drugih mafijaša

  • 8
Giovanni Brusca Foto: Studiocamera/Giacomino / Zuma Press / Profimedia

Šef mafije sa Sicilije Đovani Bruska, koji je počinio brojne gnusne zločine, uključujući i rastvaranje tela dečaka u kiselini, pušten je iz rimskog zatvora Rebibija što je razbesnelo porodice žrtava.

Bruska (64) priznao je svoju ulogu u preko 100 ubistava, uključujući i likvidaciju italijanskog sudije Đovanija Falkonea.

Međutim, Bruska je postao doušnik i pomagao je tužiocima da uhvate njegove kolege mafijaše.

Njegovo puštanje na slobodu posle 25 godina iza rešetaka razbesnelo je porodice njegovih žrtava.

Mafijaš će naredne četiri godine biti na uslovnoj slobodi, prenosi BBC.

Ko je Đovani Bruska?

Bruska je bio ključna figura u okviru Koza Nostre, sicilijanske mafijaške grupe.

On je 1992. godine detonirao bombu koja je ubila vodećeg italijanskog antimafijaškog istražitelja, sudiju Đovanija Falkonea, u jednom od najpoznatijih slučajeva ubistava u zemlji.

U napadu su ubijeni i njegova supruga i trojica telohranitelja, kada je Bruska aktivirao pola tone eksploziva koje je postavio ispod puta kojim su prolazili u blizini Palerma.

Dva meseca posle njega došlo je i do ubistva kolege Falkonea, Paola Borselina, a ovi napadi su uzdrmali Italiju i rezultirali oštrim novim antimafijaškim zakonima.

Bruska je priznao ulogu u više od 100 ubistava.

Jedno od najgnusnijih bilo je ubistvo 12-godišnjeg Đuzepea Di Matea, sina drugog mafijaša koji je postao doušnik. On je otet 1993. godine u znak odmazde zbog oca koji je sarađivao sa vlastima i izdao Brusku.

Dečak je mučen pre nego što je zadavljen, a njegovo telo rastvoreno u kiselini. Zbog toga porodica nije mogla da ga sahrani.

Nakon hapšenja 1996. godine, postao je državni svedok kako bi smanjio kaznu. Pomogao je istražiteljima da uhvate mafijaše odgovorne za nekoliko napada mafije 1980-ih i 1990-ih.

Njegovo puštanje na slobodu dovelo je besa među porodicama nekih od njegovih žrtava.

Maria Falkone, sestra sudije, kazala je da je "tužna" zbog te vesti, ali da mu zakon daje pravo izlaska iz zatvora.

Supruga jednog od ubijenih telohranitelja, Tina Montinaro, izjavila je za Republiku da je "ogorčena" oslobađanjem Bruske.

- Država je protiv nas - posle 29 godina još uvek ne znamo istinu o masakru i Đovani Bruska, čovek koji je uništio moju porodicu, je slobodan - rekla je Montinaro.

Lider Demokratske stranke levog centra Enriko Leta nazvao je to "udarcem u stomak koji čoveka ostavlja bez reči, pitajući se kako je to moguće".

Lider krajnje desnice Mateo Salvini, šef stranke Liga, otišao je korak dalje.

- Osoba koja je počinila ova dela, koja je rastvorila dete u kiselini, koja je ubila Falkonea, po mom mišljenju je divlja zver i ne može izaći iz zatvora - rekao je Salvini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA