Danas ističe rok Netanjahuovoj opoziciji da formira vladu: Koliko su Izraelci blizu novih izbora?

Ukoliko opozicioni lideri propuste da se dogovore, Izraelci će gotovo sigurno izaći na pete izbore, a Netanjahu bi tada imao veću šansu da osvoji još jedan mandat

  • 1
Izrael, Netanjahu Benet Foto: Tanjug/AP

Protivnici izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nalaze se u trci sa vremenom oko formiranja nove vlade, jer im rok ističe danas u ponoć, ukoliko se ne dogovore Izraelci će morati na nove izbore.

Ukoliko uspeju da se dogovore i formiraju novu vladu, ovo će biti kraj 12 godina duge vladavine Netanjahua, koji je najduže vremena u istoriji parlamentarizma u Izraelu proveo na toj poziciji.

Ovo su četvrti izbori u poslednje dve godine u ovoj zemlji, a po prvi put opozicija ima šansi da preuzme vlast budući da je podrška Netanjahu opala jer se trenutno suočava sa optužbama za korupciju.

Njegovi protivnici udružili su snage kako bi pokušali da formiraju vladu. Još uvek postoje nesuglasice između Naftali Beneta i Jaira Lapida koji imaju najviše šanse za stvaranje koalicione vlade, a s obzirom na to da rok ističe večeras, sve je još uvek neizvesno, pišu mediji.

Oni će do ponoći morati da obaveste predsednika da su uspeli da formiraju većinsku koaliciju od najmanje 61 mesta u izraelskom parlamentu. Skupština onda ima rok od nedelju dana da izglasa poverenje novoj vladi.

Ukoliko opozicioni lideri propuste da se dogovore, Izraelci će gotovo sigurno izaći na pete izbore, a Netanjahu bi tada imao veću šansu za još jedan mandat.

Njegova stranka osvojila je najviše glasova na izborima 23. marta, međutim on nije uspeo da sa svojim saveznicima formira većinu. Najveći problem izbio je kada je krajnja desnica udružena sa Netanjahuom odbila da se dogovori sa malom arapskom strankom.

Iako se Netanjahu nadao da će se protiv optužbi za korupciju boriti iz premijerskog kabineta, međutim hitna vlada koja je formirana prošle godine zbog pandemije sa korona virusom, brzo je ušla u političke sukobe i pala u decembru prošle godine.

Suočava se sa ponoćnim rokom da obavesti uglavnom svečanog izraelskog predsednika Reuvena Rivlina da je formirao većinsku koaliciju od najmanje 61 mesta u izraelskom Knesetu ili parlamentu. Skupština bi tada imala nedelju dana da izglasa poverenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    2. jun 2021 | 10:20

    Nije ispunio proročanstvo leti ko bela laka nije to Balkan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA