Uvod smeni Benjamina Netanijahua: Posle više od deceniju na čelu Izraela nova lica

Po dogovoru, Benet bi prve dve godine bio premijer Izraela

  • 0
Benjamin Netanyahu Benjamin Netanijahu Izrael Benjamin Netanijahu Foto: Tanjug/AP

Predsednika Izraela Ruvena Rivlina obavestio je opozicioni lider Jair Lapid da ima potrebnu većinu za formiranje nove izraelske vlade, nakon što je konačno, posle više dana pregovora, postigao dogovor sa političarom Naftalijem Benetom.

- Gospodine predsedniče, čast mi je da Vas obavestim da smo formirali vladu - navodi se u pismu koje je Lapid poslao predsedniku.

Napisao je i objavu na Tviteru.

- Ova vlada će raditi za sve građane Izraela, one koji su gasali za nju, ali i one koji nisu. Učinićemo sve da ujedinimo izraelsko društvo - stoji u objavi, piše Blic.

Nakon 12 godina na vlasti, ovo je uvod smeni Benjamina Netanijahua.

Po dogovoru, Benet bi prve dve godine bio premijer Izraela.

Lapidova stranka Ješ Atid i Gancova Plavo i belo, naveli su ranije u zajedničkom saopštenju da su se dogovorili o obrisima vlade i suštinskim pitanjima koja se odnose na jačanje demokratije i izraelskog društva.

Dogovor je postignut i sa levičarskom partijom Merec i izraelskom Laburističkom partijom, kao i Jisrael Beitenu, partijom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, kazao je Lapidov portparol.

Ujedinjena arapska lista, takođe, je pregovarala o pridruživanju koaliciji - što bi značilo da će prvi put u istoriji arapska stranka učestvovati u vladajućoj većini u Izraelu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA