• 1

Bajden: Borba protiv korupcije ključni bezbednosni interes SAD

Predsednik SAD zatražio je da se osigura da "korumpirani pojedinci, transnacionalne kriminalne organizacije i njihovi posrednici" odgovaraju za svoja dela

  • 1
Džo Bajden

Foto: Printscreen/Youtube/NowThis News

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena formalno je označila borbu protiv korupcije kao jedan od centralnih nacionalnih bezbednosnih interesa.

Bajden je danas izdao prvi memorandum o nacionalnoj bezbednosti, u kojem je izneo svoj plan za borbu protiv korupcije.

- Korupcija preti nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva i razvojnim naporima, i samoj demokratiji. Efikasnim sprečavanjem, borbom protiv korupcije i isticanjem prednosti transprentne i odgovorne uprave, možemo da obezbedimo ključnu prednost za SAD i druge demokratije - poručio je Bajden.

Neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije objasnio je da je memorandum o nacionalnoj bezbednosti važan zato što predstavlja zvaničnu poruku američkog predsednika da očekuje od svih relevantnih vladinih službi i agencija da pojačaju borbu protiv korupcije "na veoma specificne nacine", prenosi Glas Amerike.

U dokumentu se, delom, traži suzbijanje svih oblika nelegalnog finansiranja u zemlji i u međunarodnim finansijskim sistemima.

Od američkih kompanija se traži da registruju stvarne vlasnike kod Ministarstva finansija i smanje tajnost finansijskih ofšor transakcija.

Cilj registracije stvarnog vlasništva je da se u suštini zabrani skrivanje nelegalne imovine iza anonimnih ofšor kompanija.

Predsednik SAD zatražio je da se osigura da "korumpirani pojedinci, transnacionalne kriminalne organizacije i njihovi posrednici" odgovaraju za svoja dela, uključujući i krivično.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika, u borbu protiv korupcije biće uključena i Kancelarija direktora nacionalnih obaveštajnih službi i Centralna obaveštajna agencija (CIA), koje će upotrebiti sva raspoloživa sredstva da osiguraju da se identifikuje korupcija i preduzmu odgovarajuće mere.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    ZAR TAMO NISU SVI AMERI POSTENI !!??!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima