≫ 

Papa izrazio tugu zbog otkrića posmrtnih ostataka u Kanadi: Ni traga od zatraženog izvinjenja crkve

Iako je premijer Kanade Džastin Trudo tražio da se Katolička crkva izvini zbog otkrića posmrtnih ostataka dece u školi kojom je upravljala od upravljala od 1890. do 1969.

  • 3
Vatikan Papa Franjo Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja / Foto: Tanjug/AP

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja izrazio je tugu zbog otkrića posmrtnih ostataka 215 Indijanaca koji su bili učesnivi u internatima kojima je upravljala Katolička crkva u Kanadi. U svom obraćanju vernicima na Tegu Svetog Petra u Vatikanu papa ipak nije uputio izvinjenje u ime crkve, iako je to zahtevao premijer Kanade Džastin Trudo.

Papa je pozvao političke i crkvene vlasti da rade na rasvetljavanju "tužnog pitanja", a uputio je i poziv na "negovanje isceljenja".

- S tugom pratim vesti koje dolaze iz Kanade o uznemirujućem otkriću ostataka 215 dece. Pridružujem se Katoličkoj crkvi u Kanadi u izražavanju bliskosti sa kanadskim narodom koji je istraumiran tim šokantnim vestima - istakao je papa Franja i napomenuo da to otkriće povećava svesnost o tugama i patnjam iz prošlosti.

Premijer Kanade je u petak, 4. juna, izjavio da je veoma razočaran u činjenicu da Vatikan nije uputio izvinjenje i pozvao je Rimokatoličku crkvu da prihvati odgovornost.

Više od 150.000 indijanske dece od 19. veka do sedamdesetih bilo je prinuđeno da ide u hrišćanske škole koje je finansirala država, a većina tih ustanova bila je u nadležnosti katoličke misionarske skupštine, u kampanji da se Indijanci asimiliraju u kanadsko društvo.

Justin Trudeau, Džastin Trudo Džastin Trudo / Foto: Tanjug/AP

Radarom koji može da prodre u zemlju prošlog meseca je potvrđeno prisustvo posmrtnih ostataka dece u Indijskoj rezidencijalnoj školi u Kamlupsu u Britanskoj Kolumbiji. Škola je bila najveća obrazovna ustanova u Kanadi, a Katolička crkva je njom upravljala od 1890. do 1969.

Vlada Kanade priznala je da su se u školama često dešavali slučajevi fizičkog i seksualnog zlostavljanja, a učenici su dobijali batine kada su govorili svojim, domorodačkim jezikom.

Trudo je 4. juna kritikovao Katoličku crkvu zbog toga što ćuti i ne želi da istupi, a pozvao je na zvanično izvinjenje i iskupljenje zbog uloge Crkve u bivšem kanadskom sistemu upravljanja školama. Međutim, komentari pape govore o isjeljenju, ali ne i o izvinjenju.

- Ovi teški momenti predstavljaju snažan poziv da se distanciramo od modela kolonizovanja i današnje ideološke kolonizacije, te da zajedno hodamo uz dijalog, sa poštovanjem i priznavanjem kulturoloških prava i vrednosti - dodao je papa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    7. jun 2021 | 00:03

    Katolicka crkva- izvor svakog zla.

  • PRC

    7. jun 2021 | 10:05

    To je sve i rađeno uz blagoslov crkve. Svuda gde su katolici okupatori tamo su i masovne grobnice dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA