≫ 

Stoltenberg i Bajden saglasni: Dijalog sa Rusijom nije znak slabosti

Stav Moskve, po pitanju ove teme, je da je nedopustivo da bilo ko sa Rusijom razgovara s pozicije sile

  • 1
Jens Stoltenberg Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je nakon sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom da su obe strane saglasne i da će ubuduće u odnosima sa Rusijom primenjivati i obuzdavanje i dijalog.

Oni su razgovarali o širokom spektru pitanja, a osim Rusije, oni su razgovarali o Kini, globalnom terorizmu, sajber napadima i klimatskim promenama, naveo je Stoltenberg posle sastanka.

- Mi smo jaki, ujedinjeni i možemo da razgovaramo sa Rusijom. Moramo da razgovaramo sa njima. Čak i da ne verujemo u poboljšanje odnosa sa Rusijom, moramo da pokušamo da prevaziđemo teškoće u komunikaciji sa Rusima, kao što su vojno naoružanje i transparentnost. Dijalog sa Rusijom nije znak slabosti - rekao je Stoltenberg.

Oni su se tokom razgovora dotakli i teme o Kini, prenosi Sputnik.

- Rast Kine omogućava nove šanse za našu ekonomiju zbog trgovine i moraćemo da sarađujemo sa Kinom o pitanjima poput klimatskih promena i naoružanja. Kina nema isti sistem vrednosti kao NATO i moraćemo ubuduće da radimo na jačanju odnosa sa saveznicima na Pacifiku poput Novog Zelanda, Australije, Južne Koreje i Japana kako bi ograničili ekonomsko jačanje Kine i njihovo ulaganje u vojsku- rekao je Stoltenberg.

On je dodao da ne može sa sigurnošću da kaže kakav će biti jezik komunikacije u novom strateškom konceptu, ali će on sasvim sigurno početi da se gradi narednih dana.

- To je proces u koji će biti uključeni svi saveznici, osećam da u alijansi postoji visoka porška našem konceptu koji nazivamo- dvostruki pristup Rusiji - dijalog i obuzdavanje - rekao je Stoltenberg.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da predsednik Džozef Bajden započinje svoju evropsku turneju sa pozicije sile. On je takođe rekao i da Amerika na susret Bajdena i Putina ne gleda kao na smanjenje sukoba, već kao na deo odbrane američkih interesa.

Stav Moskve, po pitanju ove teme, je da je nedopustivo da bilo ko sa Rusijom razgovara s pozicije sile.

Sastanak Bajdena i Putina planiran je za 16. jun u Ženevi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    8. jun 2021 | 16:57

    Stoltenberg bi trebao u zatvor zajedno sa blerom,oldbrajt,klarkom,klintonom,i to klintonom u crvenoj haljini i stiklama i mnogim drugim na dozivotnu robiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA