• 0

Guteresu nova šansa za mandat sekretara UN, podržao ga Savet bezbednosti

Ambasador Estonije u UN Sven Jirgensen, predsednik SB za jun, rekao je da će se Generalna skupština sastati 18. juna da potvrdi izbor Guteresa

  • 0
COP25 Gutereš

Foto: Tanjug/AP

Najmoćnije telo Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti, podržao je aktuelnog generalnog sekretara UN Antionia Guteresa za drugi mandat na toj funkciji.

Savet bezbednosti na ovaj način je preporučio Generalnoj skupštini da Guteresa imenuje na drugi petogodišnji mandat koji počinje 1. januara 2022.

Ambasador Estonije u UN Sven Jirgensen, predsednik SB za jun, rekao je da će se Generalna skupština sastati 18. juna da potvrdi izbor Guteresa.

- Veoma sam zahvalan članovima Saveta bezbednosti za poverenje koje su mi dali - rekao je Guteres u saopštenju.

Antonio Guteres došao je na čelo Ujedinjenih nacija u januaru 2017. godine, do kada je predsedavao Ban Ki Mun.

Jedna osoba se može smatrati kandidatom za šefa UN ukoliko ga na to mesto nominuje i podrži država članica. Portugal je kandidovao Guteresa za drugi mandat, a nijedan drugi kandidat nije imao podršku države članice.

Antonio Guteres (72) bio je premijer Portugala od 1995. do 2002. i direktor UN-ove agencije za izbeglice od 2005. do 2015.

Hjuman rajts voč, organizacija čije je sedište u Njujorku, kritikovao je Guteresa da tokom drugog mandata mora da bude aktivniji u javnosti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima