≫ 

Nemački nadbiskup ponudio ostavku zbog zlostavljanja u Crkvi, papa ga odbio: Ovo je katastrofa

Marks je ponudio ostavku ranije ovog meseca, uz obrazloženje da mora da podeli institucionalnu odgovornost za seksualno zlostavljanje od strane sveštenika tokom proteklih decenija

  • 0
Katolička crkva, sveštenik, zlostavljanje dece Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Papa Franja danas je odbio ostavku nemačkog kardinala Rajnharda Marksa na poziciju minhenskog nadbiskupa, koji oseća moralnu odgovornost zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve proteklih decenija.

Papa je u pismu Marksu, koje je Vatikan objavio, naveo da se slaže s tim da je to svetska katastrofa, ali da bi kardinal trebalo da ostane na funkciji.

Papa Franja je rekao da razume razloge koji stoje iza Marksovog motiva da ponudi ostavku, ali da je neće prihvatiti, prenosi agencija Rojters.

- To je moj odgovor, dragi brate. Nastavi kako predlažeš, ali kao nadbiskup u Minhenu - navodi se u pismu, napisanom na papinom maternjem jeziku španskom.

Marks, kao jedna od najuticajnijih liberalnih figura unutar Rimokatoličke crvke, ponudio je ostavku ranije ovog meseca, uz obrazloženje da mora da podeli institucionalnu odgovornost za seksualno zlostavljanje od strane sveštenika tokom proteklih decenija.

Katolička crkva istražuje navode o zlostavljanju i u Kelnu, drugoj nadbiskupiji u Nemačkoj, nakon što je jedan izveštaj objavljen u martu ukazao na stotine žrtava seksualnog zlostavljanja.

- Slažem se sa vama da je ovo katastrofa: tužna istorija seksualnog zlostavljanja i način na koji mu je Crkva pristupila donedavno - napisao je papa Franja.

Video: Spaseno 16 dece, uhapšeno 44 muškaraca: Razbijen lanac pedofilije, pronađeni snimci silovanja beba

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA