Na samitu G7 ostali u senci svojih supružnika: Ko su i čime se bave partneri najmoćnijih državnika

I dok se svetski mediji bave liderima i temama Samita G7, ništa manja pažnja nije usmerena ni na njihove supružnike

  • 6
Lideri G7 Foto: Tanjug/AP

Prva dama Velike Britanije, Keri Džonson preuzeće ključnu ulogu domaćina tokom druženja supružnika svetskih lidera tokom Samita G7. Iako su tokom ova tri dana u senci svojih partnera, mnogi od njih grade uspešne karijere van očiju javnosti.

Ovo će biti prvi veliki događaj u kom će glavnu ulogu imati Keri, budući da je juče tokom sastanka sa porodicom Bajden, njen suprug Boris Džonson vodio glavnu reč.

Prva dama Velike Britanije danas će ugostiti prvu damu SAD Džil Bajden, suprugu japanskog premijera Mariko Sugu, prvu damu Francuske Brižit Makron, ženu italijanskog premijera Mariu Serenu Kapelo, suprugu kanadskog premijera Sofiju Trudo i jedinog muškarca među njima supruga Angele Merkel- Joakima Zauera.

Keri će, sa samo 33 godine, biti najmlađi supružnik na Samitu, međutim, neće biti jedina koja debituje budući da Džil Bajden, Mariko Suga i Maria Serena Kapelo takođe prvi put prisustvuju ovom događaju.

Liderima će se pridružiti i Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel sa svojim partnerima, a planirano je da svi oni večeras prisustvuju svečanoj večeri kod kraljice Elizabete, prenosi BBC.

Ursula fon der Lajen, suprug Heiko Foto: Tanjug/AP

Iako tačan raspored aktivnosti nije objavljen, u javnosti je isplivalo nekoliko detalja koji su planirani za sutra uveče. Britanski par će na plaži organizovati roštilj, a za večeru će se služiti rakovi, skuša, jastozi i domaća pečenica.

Nakon toga lideri će moći sami da roštiljaju sir bri, uživaju u vrućem rumu sa maslacem i tostiranim hlebom sa mančmeluom.

I dok se svetski mediji bave liderima i temama Samita G7, ništa manja pažnja nije usmerena na njihove supružnike. Neki od njih, iako izbegavaju javna okupljanja i medije, grade uspešne karijere van očiju javnosti.

Keri Džonson

Tek što se venčala, supruga britanskog premijera Borisa Džonsona imala je zadatak koji na prvi pogled deluje veoma jednostavno, a to je da ugosti supružnike lidera, dok oni na sastancima raspravljaju o najvažnijim globalnim temama.

Međutim, niko ne sumnja da će Keri biti na visini zadatka, budući da godinama radi na visokim funkcijama koje su povezane sa odnosima s javnošću, a ni bavljenje politikom joj nije strano.

Keri Džonson Foto; Tanjug/AP

Veliki je zaljubljenik u prirodu i član je mnogih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine. Veliku ljubav prema prirodi usadila je i svom suprugu, pa ne čudi što se par odlučio da baš plažu izaberu kao mesto za opuštanje lidera nakon napornih sastanaka.

Prva dama Britanije udala se pre dve nedelje za britanskog premijera Borisa Džonsona, a par je prošle godine dobio svoje prvo dete - sina Vilfred Lori Vilijamsa.

Džil Bajden

Prva dama SAD, Džil Bajden koja je nedavno napunila 70 godina, karijeru je provela radeći kao nastavnik. Ovo je njoj i njenom suprugu prvi put da kao predsednički par učestvuju na prekookeanskoj turneji. Džil i njen suprug, u nedelju će biti gosti kraljice Elizabete u njenom zamku u Vindzoru.

I dok prva dama Britanije veliku ljubav gaji prema zaštiti životne sredine, njena koleginica iz SAD veliku pažnju posvećuje edukaciji. Ona se nada da će jedna od ključnih tema njihovog sastanka sa kraljicom biti i unapređenje obrazovanja.

Džil Bajden Foto: Tanjug/AP

Bajden je jednom, odgovarajući na pitanje o svojoj supruzi, rekao da je ona njegov omiljeni edukator, a ona se na to nadovezala komentarom na Tviteru da "Obrazovanje nije ono čime se ona bavi, već ono što je ona zaista".

Pored fakultetske diplome, ona poseduje dva mastera, a 2007. godine odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Delaveru.

Brižit Makron

Supruga francuskog poredsednika ima najviše iskustva na poziciji prve dame u odnosu na sve ostale supružnike. Nikada se nije libila da javno govori o svom životu, a često ističe kako život prve dame, iako to nekima deluje kao lagodan posao, ume da bude jako težak.

Brižit je, kada je njen suprug 2017. godine izabran za predsednika Francuske, izjavila da njena pozicija sa sobom nosi veliku odgovornost i da je gde god da se nalazite u svetu uvek će tu biti neko ko će želeti da vas uslika.

Lideri G7 Foto: Tanjug/AP

Ono što je izazvalo najveću pažnju medija je razlika u godinama između nje i njenog supruga jer je on od Brižit mlađi čak 24 godine. Ona trenutno ima 68 godina, a njen suprug 43.

Francuski predsednički par se upoznao dok je ona bila njegova nastavnica, a uprkos negativnim komentarima na račun njihovog odbnosa oni nikad nisu obraćali pažnju na to.

Ljubav prema podučavanju dece deli sa američkom orvom damom, pa ne sumnjamo da će njih dve imati puno tema za razgovor.

Ona je već nekoliko puta učestvovala na Samitu G7, a veliku pažnju privukao je Trampov komentar na račun njenog izgleda tokom njegove posete Parizu.

- Ona je u jako dobrom stanju - rekao je tada Tramp.

Sofija Trudo

Iako je svuda najavljivano da će se kanadskom premijeru pridružiti njegova supruga Sofija, u javnosti još uvek nema fotografija na kojima se može videti njegova lepa partnerka. On je viđen kako iz aviona u Velikoj Britaniji izlazi sam, pa su se mnogi zapitali da li mu se i Sofija pridružila ovog puta. On je i tokom sastanka sa Borisom i Keri Džonson takođe uslikan sam, a ovaj potez još više je pokrenuo spekulacije o tome gde je Sofija.

Ona je dospela na naslovne strane prošle godine, jer je tokom testiranja na korona virus kada se vratila nazad u Kanadu bila pozitivna. Njen suprug je tada naglasio da je važno da se svi događaji tokom pandemije svedu na minimum.

Sofi i Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

Lepa Sofija nije samo zbog korona virusa punila naslovne strane novina. Ona se nikada nije libila da javno govori o svojim problemima sa bulimijom.

Pre nego što je postala reporter na televiziji "Kvebek", radila je kao PR.

Njen suprug prvi je telefonom čestitao predsedniku Bajdenu pobedu na izborima, pa možemo da očekujemo da će i njegova supruga želeti da druženjem sa Džil učvrsti odnose dve zemlje.

Mariko Suga 

Mariko Suga je supruga japanskog premijera Johašida Suge i još jedan debitant na ovogodišnjem Samitu G7.

Njen suprug preuzeo je funkciju premijera Japana, nakon što je bivši premijer Šinzo Abe, podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Mariko Suga Foto: Tanjug/AP

Gospođa Suga retko kada govori u javnosti, ali je mnogi opisuju kao veliku podršku svom suprugu.

Japanski mediji navode da je ona sušta suprotnost njene prethodnice Aki Abe koja se nije libila da govori u javnosti, a bila je i veoma aktivna na društvenim mrežama.

Maria Serena Kapelo

Iako je za italijanskog predsednika udata pola veka, Maria je takođe jedan od debitanata na G7 skupu.

Mario Dragi sa suprugom Foto: Tanjug/AP

U italijanskim medijima je često opisivana kao "nevidljiva supruga", jer se retko pojavljuje u javnosti, a i jako malo informacija ima o njenom životu.

Ono što je pozanto je da je veliki ljubitelj engleske literature i pasa.

Joakim Zauer

Poslednji, ali ne najmanje bitan je jedini muškarac među supružnicima, partner angele Merkel - Joakim Zauer.

Ovo je paru poslednji zajednički Samit, budući da se njegova supruga neće kandidovati na novim izborima ove godine.

Kao jedini muškarac, one je u sličnoj poziciji kao i suprug bivše britanske premijerke Tereze Mej, koji je bio jedini suprug tokom Samita G20 u Kjotu 2019. godine.

Joakin Zauer Foto: Tanjug/AP

Kvantni hemičar i profesor fizike i teorijske hemije, Zauer nikada ne daje izjave za medije, a u javnosti se može videti samo kada pravi društvo svojoj supruzi.

On je propustio njenu inauguraciju 2005. godine. Draže mu je bilo da ceo događaj prati na televiziji na Univerzitetu u Berlinu, nego da bude prisutan.

Da bi se našalili na račun njegovog izbegavanja medija, nemački novinari su ga jednom opisali kao "nevidljivog poput molekula" aludirajući na njegovu profesiju.

Video: Bajden, Merkel i Makron na sastanku lidera G7

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    11. jun 2021 | 17:53

    Nema Kine i Rusije nema najmocnijih zemalja sveta...

  • Nikola

    11. jun 2021 | 17:49

    G7 bez rusije i kine? Ma vazi

  • ???

    11. jun 2021 | 19:43

    Sta li sad smeraju??? Kakvo je to okupljanje,pa opasan virus jos vlada?! Pa jos kod kraljice na veceri??? Fali im samo jos onaj ,,dobri filantrop,,nmg ni ime da mu napisem.U sve se mesa...kako nije ovde🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA