≫ 

Kako je smrt jednog mladića izazvala diplomatski razdor: Ana vozila pogrešnom stranom puta

Nakon sudara pozvala se na diplomatski imunitet i otišla iz zemlje

  • 1
Harry Dunn

Foto: Facebook/Justice4Harry

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da je čist put za virtuelno suđenje Ani Sakulas, Amerikanki koja je optužena zbog ubistva 19-godišnjeg Harija Dana u avgustu 2019. godine. Do tragedije je došlo dok je vozila pogrešnom stranom puta u Engleskoj.

Sakulas se pozvala na diplomatski imunitet i odletela za SAD nakon smrtonosnog sudara ispred američke baze u Engleskoj, gde je njen muž radio kao diplomata.

Američke vlasti odbile su britanski zahtev da izruče Sakulas kako bi se suočila sa optužbama za izazivanje smrti usled opasne vožnje, a incident je izazvao diplomatske tenzije između dve zemlje, prenosi CNN.

Rab je u intervjuu za BBC rekao da "SAD nisu pristale na ekstradiciju, ali je put čist da se pravni organi u Velikoj Britaniji obrate advokatima Ane Sakulas - bez ikakvog problema od strane američke vlade - kako bi videli da li bi neka vrsta virtuelnog suđenja ili procesa mogla da omogući malo odgovornosti, utehe i pravde za porodicu Dan.

Sakulas ne spori da je bila nesavesna i priznaje da je vozila pogrešnom stranom puta u trenutku sudara. Uprkos tome, njena lična advokatica Ejmi Džefres je u februaru 2021. rekla da njen klijent mora da ostane u Sjedinjenim Državama i sugerisala joj da može da obavi neki oblik društveno korisnog rada u Americi.

Harry Dunn

Foto: Facebook/Justice4Harry

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je u petak da je američki predsednik Džo Bajden izrazio "veliku dozu saosećanja" u vezi sa slučajem.

U izjavi za CNN, portparol Dauning Strita rekao je da je sa Bajdenom pokrenuto "tragično" pitanje i da je Džonson "ponovio" da Velika Britanija "želi da vidi pravdu za porodicu".

Majka mladića Šarlot Čarls rekla je da su "neverovatno zahvalni" što se slučaj shvata "toliko ozbiljno da će biti pokrenut uoči sastanka G7".

Video: Tinejdžeri se trkali, pa izazvali stravičnu nesreću: Poginula 17-godišnjakinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA