≫ 

Kina optužena da zatvorenicima hoće prinudno da vadi organe, Peking sve demantuje

Pojedini zatvorenici, pripadnici manjina, navodno su prisilno podvrgnuti lekarskim ispitivanjima, a potom ubačeni na listu živih "izvora organa"

  • 6
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Stručnjaci iz UN-a rekli su da imaju "verodostojne informacije" da su zatvorenici iz manjinskih zajednica u Kini možda izloženi prinudnom vađenju organa. Peking ove tvrdnje oštro odbacuje.

Čak 12 nezavisnih eksperata, koji rade pri UN, ali ne zastupaju stavove ove organizacije, naveli su u izveštaju da su veoma zabrinuti zbog najnovijih saznanja.

Pripadnici manjina koji se nalaze u pritvoru navodno su, bez da su dali saglasnosti, podvrgnuti lekarskim pregledima, koji uključuju analize krvi, ultrazvučnu i rendgensku dijagnostiku, navode eksperti i dodaju da drugi zatvorenici nisu bili podvrgnuti tim pregledima.

Nakon što bi bila završena ispitivanja, zatvorenici bi bili ubačeni u bazu živih "izvora organa", dodaju eksperti.

- Prinudno vađenje organa u Kini očigledno targetira određene etničke, verske i druge manjine koji se nalaze u pritvoru i to često bez obrazloženja zašto su smešteni iza rešetaka - navode stručnjaci i dodaju da su veoma zabrinuti jer postoje izveštaji da se prema pripadnicima manjina u zatvorima drugačije ophode.

Liu Jujin, portparol kineske misije u Ženevi, osudio je stručnjake "jer se koriste dezinformacijama".

Oni su oklevetali Kinu, koja se odlučno protivi i kategorički odbacuje optužbe. Veoma smo uznemireni što su ovlašćeni pojedinci, kojima očigledno nedostaje sposobnost razmišljanja i prosuđivanja, pali na te nespretne laži - rekao je on.

On kaže da su eksperti "ignorisali informacije koje im je obezbedila vlada Kine i odlučili da uvaže dezinformacije koje im dostavljaju separatističke snage i zli kult Falun Gong".

Kina se više puta suočavala sa optužbama za prisilno vađenje organa zatvorenicima, a posebno od članova zabranjenog duhovnog pokreta Falun Gong. Te optužbe je Peking uvek odlučno negirao.

Među stručnjacima su bili specijalni izvestioci UN-a za trgovinu ljudima, kao i radna grupa UN-a za pritvor bez pravnog osnova.

Rekli su da su srca, bubrezi, jetra i rožnjača navodno najčešći organi koji se vade zatvorenicima.

Podsetimo, stručnjaci UN su i ranije ukazivali na to da postoji mogućnost da u Kini određenim zatvorenicima prislno vade organe. Takve izveštaji su podnošeni 2006, odnosno 2007. godine.

Peking u to vreme nije pružio dovoljno podataka o pitanjima u vezi sa izvorima organa za transplantaciju.

- U tom kontekstu, nedostatak dostupnih podataka i sistema za razmenu informacija predstavljaju prepreku uspešnoj identifikaciji i zaštiti žrtava trgovine ljudima i efikasnoj istrazi i krivičnom gonjenju trgovaca ljudima - dodaje se u saopštenju UN-ovih stručnjaka.

S druge strane, Liu kaže da je Kina zemlja u kojoj je trgovanje ljudskim organima i ilegalna transplantacija organa kažnjiva zakonom.

On je pozvao eksperet Ujedinjenih nacija da "odmah isprave grešku, odbace lažne tvrdnje i prestanu da blate Kinu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska 🔔🔔🔔

    15. jun 2021 | 18:46

    A siptare ne osudjujete! Bagra!!!

  • Гаргамел

    15. jun 2021 | 19:57

    Међународна заједница није изражавала забринутост кад су Србима вађени органи што даље имплицира да је њихова тренутна забринутост усмерена ка покушају дестабилизацији Кине .

  • M48

    15. jun 2021 | 17:09

    Kakva li će još gadosti da serviraju kako bi satanizovali Kinu? Više im Rusija nije glavna preokupacija jer Kina ima ekspanziju u privrednom razvoju i naoružanju. Evo dovukli i nosač aviona u Južnokinesko more da provociraju Kinu. E pa gospodo kauboji tu ste se malo za.ebali. Ništa ne mogu ni onom bucku iz S.Koreje a kamoli kinezima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA