• 1

Procureli novi dokumenti o Trampu: Tvrde da je vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe

Tramp je preko jednog od svojih pomoćnika, 14. decembra poslao mejl sa dokumentima u kojima se navodno iznose dokazi o izbornim nepravilnostima u Mičigenu, što je tvrdnja koju je federalani sud već bio odbacio

  • 1
Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp vršio je tokom poslednjih nedelja svog mandata pritisak na Sekretarijat za pravosuđe da se pridruži njegovim naporima da poništi izborni poraz, na osnovu tvrdnji o izbornoj krađi, ali su najviši zvaničnici Sekretarijata odbili da to urade, pokazuju dokumenta koja su danas objavljena.

Odbor Predstavničkog doma za nadzor i reforme, koji je tražio dokumenta, objavio je detalje o pokušajima bivšeg predsednika, njegovog tadašnjeg šefa kabineta Marka Medouza i privatnog advokata Kurta Olsena da se izvrši pritisak na Sekretarijat za preduzme akciju u vezi sa Trampovim tvrdnjama, prenosi Glas Amerike.

- Ta dokumenta pokazuju da je predsednik Tramp pokušao da zloupotrebi vodeću agenciju za sprovođenje zakona naše zemlje u drskom pokušaju da preokrene rezultat izbora na kojima je poražen- saoštila je predsedavajuća Odborom, demokrata Kerolin Maloni.

Trampovi pokušaji o kojima je reč u dokumentima odvojeni su od izveštaja da je Sekretarijat za pravosuđe, za vreme Trampa, tajno pokušavao da pribavi podatke o telefonima najmanje dvojice demokratskih članova Kongresa, zbog čega je aktuelni sekretar za pravosuđe Merik Garland najavio da će ojačati zaštitu sekretarijata od političkog uticaja.

Sekretarijat za pravosuđe pod tadašnjim sekretarom Vilijamom Barom, koji je napustio položaj 23. decembra prošle godine i njegov zamenik Džefri Rozen, odlučili su da ne preduzimaju akciju u vezi sa nedokazanim tvrdnjama o izbornim nepravilnostima.

Donald Trump, Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Prema mejlovima, Medouz je od zvaničnika sekretarijata zatražio da istraže teoriju zavere da su u objektima u Italiji menjani američki izborni podaci i da je CIA bila upoznata s tim.

Medouz je 1. januara poslao Rozenu link za video na Jutjubu u kojem se iznose detalji te nedokazane teorije, a Rozen je mejl prosledio svom tadašnjem zameniku, koji je odgovorio "Čisto ludilo".

Dokumenta, koja je objavio odbor Predstavničkog doma, takođe pokazuju da je Tramp vršio pritisak na Rozena, koji je tada obavljao funkciju zamenika sekretara za pravosuđe, da razmotri njegove tvrdnje o izbornoj krađi.

Prema elektronskim porukama, Rozen je odbio da organizuje sastanak zvaničnika sekretarijata i Trampovog ličnog advokata Rudija Ðulijanija o njegovim lažnim tvrdnjama da su izbori pokradeni.

- Odbio sam i rekao da Ðulijani niti bilo koji "njegovi svedoci" neće imati specijalni tretman i ponovio da neću razgovarati sa Ðulijanijem o tim pitanjima- napisao je Rozen kolegama 1. januara.

Tramp je preko jednog od svojih pomoćnika, 14. decembra poslao mejl Rozenu sa dokumentima u kojima se navodno iznose dokazi o izbornim nepravilnostima u Mičigenu, što je tvrdnja koju je federalani sud već bio odbacio.

Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Dve sedmice kasnije, 29. decembra, Trampov pomoćnik u Beloj kući poslao je mejl Rozenu, koji je tada već bio vršilac dužnosti sekretara, i drugim advokatima u sekretarijatu u kojem se traži da Vrhovnom sudu podnesu pravni podnesak u vezi sa izborima, što Sekretarijat nikada nije uradio.

Prema mejlovima, koje je objavio odbor, Olsen, advokat iz Merilenda koji je pisao nacrt podneska, više puta je neuspešno pokušavao da se sastane sa Rozenom.

U nacrtu koji je podržao Tramp tvrdilo se da su promene procedure glasanja u Džordžiji, Mičigenu, Viskonsinu, Arizoni, Nevadi i Pensilvaniji zbog pandemije Kovida 19, da bi se omogućilo obimnije glasanje poštom, bile nezakonite.

Slične argumente je u tužbi izneo Ken Pakston, republikanski glavni tužilac države Teksas i Trampov saveznik, a Vrhovni sud je odbacio tu tužbu u decembru 2020.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    Uz tebe su svi ljudi za pravdu ziv bio 100 godina i za cetri godine opet bio predsednik!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima