Srbi vozili tone sredstva za proizvodnju heroina: Bili u kamionu sa rotirajućim hrvatskim tablicama

Tokom pregleda utvrđeno je da je u prostoru registarskih tablica postavljen elektronski mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao da zarotira tablice pritiskom na dugme

  • 1

Turci su na granici s Bugarskom prošlog petka otkrili kamion zagrebačkih registracionih oznaka u kojem je bilo skriveno više od 16 tona acetanhidrida, sredstva koji se koristi u proizvodnji heroina. Da priča bude još zanimljivija, kamionom je upravljao Srbin, a vozilo je imalo ugrađen mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao da zarotira registarske tablice.

- Hrvatska policija putem međunarodne policijske saradnje dobila je saznanja da su početkom juna 2021. godine turska policija i carina na graničnom prelazu zaustavili dva kamiona s prikolicama hrvatskih nacionalnih registracionih oznaka, a kojima su upravljali srpski državljani - naveli su za Index u MUP-u.

Iako su turski mediji objavili da je u jednom od kamiona pronađeno 16.150 kilograma acetanhidrida, hemijskog sastava koji se koristi u proizvodnji heroina, iz MUP-a navode da je u kamionima pronađeno i zaplenjeno 14 tona te hemikalije.

- Hrvatska policija nastavlja provere u odnosu na svoju nadležnost - zaključuje se u odgovoru MUP-a.

Šta se dogodilo na granici Turske i Bugarske?

Prošlog petka više turskih medija objavilo je da su 11. juna na graničnom prelazu Kapikule, između Bugarske i Turske, zaustavljena dva kamiona zagrebačkih registarskih oznaka.

Prilikom kontrole kamiona carinici su uočili da je na deklaraciji stajalo da kamioni prevoze 20 tona papira, ali su na granicu stigli bez pripadajuće plombe.

Stvar je izgledala sumnjivo pa su carinici kamione poslali na rendgensko skeniranje. Prilikom skeniranja u jednom od kamiona otkrili su sumnjivu gustoću materijala, nakon čega je kamion prebačen u hangar, gde je detaljno pregledan.

Vozač na dugme rotirao registarske oznake

Tokom pregleda utvrđeno je da je u prostoru registarskih tablica postavljen elektronski mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao da zarotira tablice pritiskom na dugme. Tablice koje su bile u rotaciji, a koje se mogu videti na snimcima, bile su zagrebačke.

Nakon otkrića mehanizma za rotiranje tablica turski carinici su daljnjom proverom kamiona otkrili samo dve bale papira, a po deklaraciji trebalo je da ih bude osam. Ostatak prostora zauzimale su bačve pune tečnih hemikalija.

Analizom tečnosti utvrđeno je da se radi o acetanhidridu, koji se koristi za proizvodnju heroina. U bačvama se, navode turski mediji, nalazilo 16.150 kilograma anhidrida, što je dovoljno za proizvodnju osam tona heroina.

Carinici su potom pregledali i drugi kamion, koji je na granicu stigao zajedno s prvim. U drugom kamionu našli su isključivo legalni teret - tepihe i porculan - ali čini se da je drugi kamion poslat na granicu kako bi zavarao carinike.

Zašto je u jednom kamionu bio legalni teret?

Naime, turski mediji navode da su krijumčari nameravali carinicima na pregled da podvale samo kamion s legalnim teretom, pri čemu su se nadali da će drugi kamion, koji je prevozio 16 tona acetanhidrida, biti pušten preko granice zajedno s prvim.

Vozači su uhapšeni, a kamioni su zaplenjeni. Policija nije objavila identitet uhapšenih vozača.

Video: Otmica srpskog biznismena u Kijevu: Presreli ga na ulici i ugurali u automobil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🌺

    16. jun 2021 | 11:19

    Ljudi vozili hemikalije za oprasivanje krompirove zlatice.🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA