Papa Franja predložio Roberta Šumana, jednog od osnivača moderne Evrope, za sveca

Bio je francuski premijer i ministar spoljnih poslova neposredno nakon Drugog svetskog rata i imao je ulogu u osnivanju NATO-a

  • 5
Robert Šuman, Papa Franja Foto: Wikipedia/Agence de presse Meurisse , Profimedia/AFP

Papa Franja predložio je Roberta Šumana, francuskog državnika i jednog od osnivača moderne Evrope, za sveca.

Ovaj predlog je i priznanje pape Franje Šumanu i jedna od ranih faza u dugom procesu koji vodi ka kanonizaciji ovog francuskog političara za koju se već više decenija zalaže francuski katolički Institut Sveti Benoa, prenosi Rojters, piše Tanjug.

U saopštenju Vatikana se navodi da je papa odobrio dekret kojim priznaje herojska dela Šumana koji je preminuo 1963. godine.

Bio je francuski premijer i ministar spoljnih poslova neposredno nakon Drugog svetskog rata i imao je ulogu u osnivanju NATO-a.

Tokom 1950. godine predložen je "Šumanov plan" za ugalj i čelik koji je prerastao u Evropsku ekonomsku zajednicu 1957. godine, a potom i u EU 1993. godine.

Šuman je rođen u Luksembrugu, ali je političku karijeru gradio u Francuskoj.

Bio je poslanik demohrišćana u francuskom parlamentu od 1919. godine, a nemački Gestapo ga je uhapsio 1940. godine nakon okupacije Francuske.

Šuman je uspeo da pobegne iz nacističkog zatvora 1942. godine kada se priključio francuskom Pokretu otpora, a posle Drugog svetskog rata bio je na funkcijama ministra spoljnih poslova, finansija i pravde, a od novembra 1947. do septembra 1948. godine bio je na čelu francuske vlade.

Video: Dao im po prsten i crvenu kapu beretu: Papa Franja uzdigao na položaj 13 novih kardinala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA