• 0

Izrael odobrio pokretanje istrage o aprilskom stampedu: Tokom jevrejskog hodočašća stradalo 45 osoba

Nedelju dana nakon što je položio zakletvu, premijer Naftali Benet rekao je u televizijskom obraćanju da vlada može da učini sve da spreči buduće bespotrebne gubitke

  • 0
Izrael, verski turizam, poginuli u stampedu, stampedo

Foto: Tanjug/AP

Nova izraelska vlada odobrila je danas pokretanje službene istrage o stampedu u kome je, u aprilu, na brdu Meron, na mestu jevrejskog hodočašća, nastradalo 45 ljudi.

Iako je to bila najgora civilna katastrofa u zemlji, potpuna istraga o pognulima i povređenima izostala je tokom mandata prethodne vlade usred sukoba izmedu ultraortodoksnih jevreja i opozicionih političara, preneo je Rojters.

Osnivajući državnu istražnu komisiju, nedelju dana nakon što je položio zakletvu, premijer Naftali Benet rekao je u televizijskom obraćanju da, iako ne može da vrati one koji su preminuli, vlada može da učini sve da spreči buduće bespotrebne gubitke, prenosi Tanjug.

U saopštenju vlade se navodi da će nalazi istrage pomoći u zaštiti drugih masovnih događaja u Izraelu, zemlji u kojoj se nalaze sveta mesta judaizma, hrišćanstva i islama.

Desetine hiljada ultraortodoksnih Jevreja okupile su se 30. aprila na brdu Meron, u Galileji, gde se nalazi grob rabina Šim bar Johajona, iz 2. veka nove ere, na godišnji festival Lag B''Omer, koji uključuje celonoćne molitve, izvođenje mističnih pesama i igre.

Tokom ovogodišnjeg okupljanja, deo mase uleteo je u jedan uski tunel i tom prilikom je 45 osoba izgaženo ili ugušeno.

Neki Izraelci su i ranije dovodili u pitanje spremnost prethodne vlade premijera Benjamina Netanijahua i policije da ograniče broj prisutnih, zbog pritiska uticajnih ultraortodosknih lidera.

Iako je premijer Benet religiozan, u širokoj koaliciji koja čini vladajuću većinu nema ultraortodoksnih stranaka.

Ministar odbrane Beni Ganc, koji je insistirao na istrazi, rekao je da će njeni nalazi imati veliku težinu i da se ne mogu zanemariti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima