• 0

Italiji vraćeno na stotinu ilegalno izvezenih artefakata: Bili u vlasništvu belgijskog kolekcionara

U saopštenju se ističe da je belgijsko pravosuđe odbilo brojne žalbe kojima je kolekcionar pokušao da zadrži umetnine vredne oko 11 miliona evra

  • 0
Veliki Vetren. Artefakti pronađeni na lokalitetu

Foto: Ilustracija/Tanjug/Miloš Jelesijević

Skoro 800 ilegalno izvezenih drevnih artefakata vrednih oko 11 miliona evra, a koji su bili u vlasništvu privatnog kolekcionara u belgijskom gradu Antverpenu, vraćeno je u Italiju nakon nekoliko godina istrage, saopštila je danas italijanska policija.

Specijalna jedinica Karabinjera za umetnine navela je u saopštenju da je istraga pokrenuta 2017. godine, nakon što su italijanski stručnjaci u katalogu za izložbu muzeja u Ženevi o drevnim narodima Italije primetili fotografiju stele, visoke spomen ploče sa jugoistoka zemlje iz predrimskog doba.

Utvrđeno je da se fragment iste ploče nalazio u muzeju u regiji Pulja i da je ceo komad tamo iskopan. Istraga je dovela do otkrića još 781 artefakta, među kojima su amfore i druge vaze, stele i statue.

Policija navodi da je među pronađenim artefaktima u kući kolekcionara iz Antverpena i stela koju su na fotografiji primetili ekspeti.

Stručnjaci kažu da predmeti datiraju između 6. i 3. veka pre nove ere, a mnogi su opljačkani iz drevnih grobova u Pulji.

U saopštenju se ističe da je belgijsko pravosuđe odbilo brojne žalbe kojima je kolekcionar pokušao da zadrži umetnine.

Italija, inače, zabranjuje izvoz umetnina pronađenih na njenoj teritoriji.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima