≫ 

Ispod još jedne škole za domorodačku decu pronađeno na stotine grobova: Sumnja se da ih ima još

Nezavisna komisija koja je pokrenuta 2008. godine utvrdila je da veliki broj domorodačke dece nikada nije vraćen u njihove matične zajednice

  • 1
Kanada rezidencijalna škola ostaci dece Kamplups Britanska Kolumbija Foto: Tanjug/AP

Stotine neoznačenih grobova otkriveno je na mestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku decu u Kanadi, saopštila je u sredu Federacija suverenih autohtonih naroda (FSIN).

Na konferenciji za novinare koja je usledila objavljeno je da je pronađen 751 neobeležen grob osoba iz srušenog katoličkog internata, piše BBC. Iz organizacije navode da sumnjaju da ovakvih slučaja ima još, jer navodno više od 6.000 dece nikada nije vraćeno porodicama.

Premijer Džastin Trudo je izjavio da je "veoma tužan" zbog novog otkrića u internatu Marival Indijan, koja se nalazi na oko 140 kilometara od glavnog grada Saskačevana Ridžajn, preneo je Rojters. On je rekao da starosedeoci koji su "pretrpeli bol i traumu su odgovornost koju Kanada mora da nosi".

Nije jasno koliko pronađenih ostataka pripada deci.

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, od kojih su neki stari tri godine, zakopani na mestu na kom je nekad bila škola za domorodačku decu.

Reč je o deci iz škole Kamplups u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su pomoću posebnog radara.

- Uspeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica ranije znala - kazala je tada o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rozen Kašimir.

Ona je tada rekla da nema mnogo informacija o ovom slučaju i da u tom momentu svi imaju više pitanja nego odgovora.

Peri Belgarde, šef Nacionalne skupštine prvih nacija, rekao je u objavi na Tviteru da je otkriće novih grobnica tragedija, ali da nije iznenađen otkrićem.

- Pozivam sve Kanađane da stanu uz Federaciju suverenih autohtonih naroda u ovom za njih veoma teškom i emotivnom trenutku - dodao je Belgarde na Tviteru.

Između 1863. i 1998. godine, više od 150.000 domorodačke dece oduzeto je od roditelja i smešteno u ove škole. Deci je često zabranjivano da govore na maternjem jeziku ili da neguju svoju kulturu, a mnoga od njih su godinama zlostavljana. 

Nezavisna komisija koja je pokrenuta 2008. godine utvrdila je da veliki broj domorodačke dece nikada nije vraćen u njihove matične zajednice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŽBožić

    24. jun 2021 | 13:03

    I....sad neka okrive Srbe da su izvršili genocid. Sramite se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA