Britanski šef diplomatije negira da je došlo incidenta u Crnom moru: Optužio Ruse da lažu

Rab je rekao da je "rusko objašnjenje incidenta predvidljivo netačno"

  • 9

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab saopštio je danas da nije pucano na britanski razarač u Crnom moru i da je rusko objašnjenje incidenta predvidljivo netačno, a pozvao je i Kinu da poštuje sporazume vezano za Hongkong.

Vlasti u Moskvi objavile su juče da su ruski patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača „Difender", jer je navodno ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima, što Britanija demantuje.

„Nije pucano u britanski razarač "Difender" koji je prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode “, rekao je Rab novinarima tokom posete Singapuru, prenosi Rojters.

On je naglasio da je brod plovio u skladu sa međunarodnim pravom, a da je ruski izveštaj o događaju predvidljivo netačan.

Rab je tokom svog obraćanja govorio i o nedavnim događajima vezanim za Hongkong i hapšenju novinara lista "Epl Dejli" po zakonu o nacionalnoj bezbednosti i pozvao Kinu da poštuje svoje obaveze prema nezavisnim medijima u Hongkongu, u skladu sa sporazumom koji ima sa Britanijom.

„Veoma pažljivo pratimo ono što se događa u vezi gašenja lista "Epl Dejli" i hapšenjem novinara i pozivamo Kinu da poštuje sporazume koje je slobodno prihvatila, a smatramo da je to pitanje poverenja i da je važno za narod Hongkonga“, naglasio je Rab.

Vlasti u Hongkongu saopštile su ranije da preduzete policijske akcije u listu "Epl Dejli" nisu usmerene na slobodu štampe, a Kinesko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je povodom ovog slučaja da prava i slobode ne mogu biti ispred nacionalne bezbednosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    24. jun 2021 | 12:45

    Pa dobro... Ajde opet idite na isto mesto, pa kad vas Rusi potope, a vi onda opet kažite da je to laž.

  • Mihailović

    24. jun 2021 | 11:57

    Britanci su inače poznati koji govore svoju "istinu",kako njima odgovara kao i sa Kosovom i sa genocidom...

  • hogar

    24. jun 2021 | 12:11

    ha, ha Britanci kazu.... pa oni slazu cim progovore to je opste poznato.... Rusi sledeci put ih potopite pa nek onda lazu.... procitajte sta je novinar britanskog lista napisao jos je i bio nabrodu..... zna li smo da su ruske vode ali smo nastavili dalje kasnije smo usli u medjunarodne vode..... ha, ha pa ko laze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA