≫ 

Opasna "morska sluz" uočena kod popularnog grčkog ostrva: Naučnici odmah poslati na teren

Područja gde je more prekriveno sluzavom materijom uočeno je severno, zapadno i istočno od Limnosa. Naučnici proveravaju da li je u pitanju "morski šmrk" koji ugrožava morski svet u Mramornom moru

  • 1
Istanbul, more, sluz Foto: Tanjug/AP

Naučnici za zaštitu životne sredine u Grčkoj istražuju da li je sluzavi sloj koji je uočen kod Limnosa zapravo "morski šmrk", odnosno morska sluz poput one koja već sedmicama ugrožava morski život u Turskoj.

Vlasti na Limnos, na kojem ima oko 30 prelepih peščanih plaža uočili su sluzave "tačke" na pojedinim delovima obale i u pravcu pučine na severnoj, istočnoj i zapadnoj strani ostrva.

Iz nadležnog ministarstva odmah su angažovali eksperte koji uz pomoć satelita i dronova pokušavaju da sagledaju celu situaciju i utvrde da li je u pitanju isti problem koji već nedeljama pravi probleme u Mramornom moru.

Naučnici kažu da su klimatske promene i zagađenje doprineli širenju organske materije, poznate i kao morska sluz, koja sadrži širok spektar mikroorganizama i može da procveta kada kanalizacija "bogata" hranjivim sastojcima uđe u morsku vodu.

Podsetimo, pre nekoliko sedmica stigle su neverovatne fotografije iz Mramornog mora, gde se vidi kako trajekti i tovarni brodovi plove kroz beličastu sluz koja je gotovo prekrila celo more.

Prema rečima zvaničnika grčke obalske straže, tragovi sluzi viđeni su u blizini plaža na ostrvu, a odmah su uzeti uzorci i poslati u laboratorije.

- Vrućine prethodnih dana su verovatno dovele do razvoja fitoplanktona, ipak, moraćemo da sačekamo rezultate- rekli su zvaničnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    26. jun 2021 | 08:04

    Jednom mora poceti kataklizma,dobro da jos postojimo,sa obzirom kako se ponasamo prema prirodi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA