≫ 

Bajden nakon sastanka sa predsednikom Avganistana: Neka sami odluče o svojoj budućnosti

Američki predsednik je ranije zatražio od Kongresa da odobri pomoć Avganistanu u iznosu od 3,3 milijarde dolara sledeće godine

  • 3
Džo Bajden i Mohamed Ašraf Gani Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se sa predsednikom Avganistana Mohamadom Ašrafom Ganijem i Predsedavajućim Visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulahom Abdulahom u Beloj kući i pozvao Avganistance da sami odluče o svojoj budućnosti, u trenutku kada američke trupe napuštaju ovu zemlju.

Bajden je u petak, tokom sastanka u Ovalnom kabinetu, Ganija i Abdulaha nazvao dvojicom svojih starih prijatelja, i poručio da podrška SAD Avganistanu neće prestati kada se završi američko vojno povlačenje.

- Avganistanci će morati da odluče o svojoj budućnosti, o onome šta žele. Besmisleno nasilje u ovoj zemlji mora da prestane - rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Ranije su se avganistanski lideri sastali sa zvaničnicma američkog Kongresa, gde je Bajdenova odluka o povlačenju naišla na primedbe mnogih predstavnika i republikanaca i demokrata.

Američki predsednik je ranije zatražio od Kongresa da odobri pomoć Avganistanu u iznosu od 3,3 milijarde dolara sledeće godine, a SAD su potvrdile i da će poslati 3 miliona vakcina kao podršku zemlji u borbi protiv kovid-19.

Gani je potvrdio da su avganistanske snage bezbednosti zauzele šest okruga od talibana u petak i rekao da poštuje Bajdenovu odluku o povlačenju trupa, čime će partnerstvo između SAD i Avganistana ući u novu fazu.

U razgovoru sa novinarima nakon sastanka, on je naglasio da je odluka o povlačenju trupa suvereno pravo SAD i da je na Kabulu da se izbori sa eventualnim posledicama.

Iako je pozivanje Ganija u Belu kuću prilično jak znak da on ima podršku SAD, ono je usledilo samo nekoliko meseci nakon što su američki zvaničnici vršili pritisak na njega da se povuče u korist prelazne vlade prema nacrtu političkog sporazuma kako bi se prekinuo zastoj u mirovnim pregovorima sa talibanima.

Poseta Ganiija i Abdulaha Vašingtonu dolazi u trenutku zaustavljenog mirovnog procesa i nasilja koje besni, dok vladine snage bezbednosti vode borbu protiv ofanzive talibana koji su zauzeli nekoliko avganistanskih provincija.

Kriza je podstakla ozbiljnu zabrinutost da bi talibani mogli da povrate vlast, dve decenije nakon što je invazija pod vodstvom SAD okončala njihovu strogu islamističku vladavinu ,a američki zvaničnici i UN navode da ekstremisti Al Kaide održavaju bliske veze sa talibanima.

Video: Ko je imao veću pratnju Putin ili Bajden: Američki predsednik hteo da demonstrira silu ili se plaši?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koji

    26. jun 2021 | 11:38

    Idioti,prvo ste im razrusili zemlju kompletno pa ih sada zaduzite maksimalno i onda mozete da ih kontrolisete,kako vama odgovara LICEMERI AMERICKI

  • PRC

    26. jun 2021 | 11:10

    Sada kada vam vojnike vraćaju u drvene sanduke neka odlučuju o svojoj sudbini. Zavadili ste taj narod, sada će oni što su ubijali svoje sunarodnike za američke interese da beže a gde bi nego u EU.

  • Antun pokatoliceni srbin

    26. jun 2021 | 16:06

    Fasisti nikome potrebni niste samo onima koji bi da ubijaju kao I vi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA