≫ 

Delta soj korona virusa širi se planetom: Na udaru su ove četiri zemlje, neke razmišljaju o merama

Južna Afrika, Portugal, Tajvan i Australija beleže porast broja slučaja delta soja

  • 31
Indonezija, Džakarta, korona virus Foto: Tanjug/AP

Indijski delta soj korona virusa počeo je da dominira među novim slučajevima zaraze u Južnoj Africi, nekim delovima Evrope, na Tajvanu i u Australiji.

Lokalni naučnik Tulio de Oliveira na konferenciji za novinare rekao je da vakcina kompanija Fajzer/Biontek koja se daje u Južnoj Africi efikasna do 96 odsto protiv delta soja.

Ministarka zdravlja Južne Afrike Mamoloko Kubaji izjavila je da je treći talas pandemije kovida-19 na putu da prevaziđe drugi talas, nakon dolaska novog soja, piše južnoafrički sajt timeslive.co.za.

Dodaje se da nije nemoguće da se uvedu nove restriktivne mere.

Tajvan zabeležio prvi slučaj lokalnog prenosa delta soja

Tajvan je danas zabeležio prvi slučaj lokalne transmisije visokozaraznog delta soja korona virusa, zbog čega su uvedene oštrije restriktivne mere na južnom delu ostrva, gde je otkrivena infekcija.

Tajvan se bori sa žarištima kovida-19, od kojih skoro svi pripadaju globalno dominantnom alfa (britanskom) soju, iako se brojke smiruju i žarišta su sve manja, preneo je Rojters.

U okrugu Pingtung potvrđeno je šest slučajeva delta soja, uključujući i kod dve osobe koje su se ovog meseca vratile iz Perua, pa se sumnja da su odatle doneli soj koji se prvo pojavio u Indiji, rekao je ministar zdravlja Čen Ših-čung.

Tajvan, korona virus Chiang Ying-ying

Jedan od njih je zaveden kao slučaj domaće transmisije.

Vlada izvodi masovna testiranja u oblasti gde su zabeleženi slučajevi, pa su svi kontakti morali u karantin.

Supermarketi, restorani i prodavnice ribe i mesa, zatvoreni su na tri dana.

- Sada, kada je soj ušao u zajednicu, aktivno radimo na tome da ga obuzdamo - izjavio je ministar zdravlja.

Novi soj se ubrzano širi i Portugalom 

Više od 70 odsto slučajeva korone u području Lisabona rezultat su zaraznije varijante delta virusa koji se brzo širi u druge delove zemlje, pokazuje najnoviji izveštaj iz te zemlje.

Portugalske vlasti nastoje da spreče ubrzano širenje delta virusa, prenosi Rojters.

Nacionalni institut za zdravstvo, Rikardo Žorhe, u svom izveštaju je naveo da delta varijanta virusa, najpre identifikovana u Indiji, čini 51 odsto slučajeva u centralnom Portugalu, što pokazuje da se virus brzo širi, kao što je to bio slučaj u Britaniji.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Juče je zabeležen najveći porast broja slučajeva korone u toj zemlji od 19. februara.

Ukupno je u Portugalu od početka pandemije registrovano 871.483 slučajeva, kao i 17.081 smrtni slučaj.

Stroge mere za Sidnej u naredne dve nedelje

Sidnej od večeras ulazi u dvonedeljnu blokadu, pošto vlasti strogim merama pokušavaju da se izbore sa vrlo zaraznom, Delta varijantom koronavirusa, u najvećem australijskom gradu.

Više od milion ljudi u centru Sidneja i gradskim predgrađima već je bilo zaključano zbog izbijanja infekcije, ali zdravstvene vlasti su odlučile da to produže i prošire nakon što su zabeleženi novi slučajevi kovid-19, prenosi Rojters.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan objasnila je da se merama moraju obuhvatiti i drugi delovi grada, ali i područja koja okružuju Sidnej, u kojima živi više od pet miliona ljudi, pošto je danas prijavljeno još 29 novih lokalnih infekcija.

Australija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Premijerka je najavila da će održati hitan sastanak vlade sa zdravstvenim vlastima kasnije danas.

- Situacija se pogoršava više od onoga što bismo voleli, a razlog tome su nova žarišta infekcija u odnosu na zabrinjavajuće oblasti koje smo već identifikovali -  rekla je Beredžiklijan na konferenciji za novinare.

Australija je do sada bila uspešnija u upravljanju krizom od mnogih drugih država zahvaljujući brzom zatvaranju granica, pravilima socijalnog distanciranja i visokom poštovanju propisanih mera od strane stanovništva, a ukupno je prijavila nešto više od 30.400 slučajeva i 910 preminulih osoba od posledica Kovid 19 tokom pandemije.

Video: Gojković: Imamo stagnaciju u odnosu na broj novozaraženih

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LALE

    26. jun 2021 | 16:11

    Srpski "Leskovacki" soj sa ukusom rostilja, ce biti fatalan za sve...ubija svojim mirisom na licu mesta!!! Tako da ni propale vakcine nece pomoci nista...

  • Dara

    26. jun 2021 | 16:07

    Gadovi trovacki! Videli da pali ideja o hemijskom ratu pa nije dosta corona ... gade mi se .

  • 🇷🇸Specijalista svih Specijalnosti🇷🇸

    26. jun 2021 | 15:36

    A gama??😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA