≫ 

Zašto je Somalijac ubijao žene u Nemačkoj? Potvrđeno je da je vikao "Alahu akbar" i "džihad"

Somalijac je 2016. u jeku izbegličke krize stigao u Nemačku, a u Virzburgu boravi od 2019.

  • 4
Nemačka, Vircburg, pucnjava, ubistvo, ubistva Foto: Tanjug/AP

U stanu Somalijca koji je juče Virzburgu nožem ubio tri i ranio šest osoba pronađeni su islamistički materijali s porukama mržnje, a prilikom napada on je vikao "Alahu akbar" i "džihad", saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Wirzburgu.

- U stanu počinioca su pronađeni materijali s porukama mržnje, čiji je sadržaj još predmet istrage - rekao je na konferenciji predstavnik policije u Virzburgu Armin Kuehnert.

On je potvrdio i da je počinilac prilikom napada uzvikivao "Alahu Akbar" i "džihad", ali je rekao da se, usprkos tome, u ovom trenutku ne može tačno tvrditi koji je motiv jučerašnjeg napada.

Dnevnik Bild navodi, pozivajući se na izvore u policiji, da su kod njega pronašli propagandne materijale Islamske države.

Počinilac, 24-godišnji državljanin Somalije, u nekoliko navrata nalazio se na psihijatrijskom lečenju i u poslednje vreme, kako je rečeno, pokazivao je "agresivno ponašanje".

Ove godine je bio umešan u jedan incident u domu za beskućnike u kojem je živeo, kada je takođe posegnuo za nožem, ali nije nikog napao.

Državno tužilaštvo i policija ne mogu sa sigurnošću da odgovore zbog čega su žrtve napada bile isključivo žene.

- Prema sadašnjem stanju istrage moguće je i da se radi o slučajnosti - rečeno je na konferenciji.

Somalijac je juče poslepodne ušao u jednu robnu kuću u centru Wirzburga, gde je od prodavačice tražio da mu pokaže kuhinjske noževe, nakon čega je uzeo jedan i ubodima u predelu vrata usmrtio prodavačicu i dve žene koje su se nalazile u blizini.

Zatim je izašao na ulicu i nastavio s napadima dok ga policija nije savladala nakon pucnja u bedro. Ukupno je povredio šest osoba, od kojih je jedna još u životnoj opasnosti.

Somalijac je 2016. u jeku izbegličke krize stigao u Nemačku, a u Virzburgu boravi od 2019. Trenutno uživa tzv. supsidijarnu zaštitu, što znači da mu je odbijen zahtev za azilom i izbegličkim statusom, ali se ne proteruje zbog toga što mu u zemlji porekla preti opasnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    27. jun 2021 | 08:50

    Mozda ga oslobode a koji je motiv kad je to uzvikivao jos svabe neznaju sta je islam imaju oni zelenu stranku koja voli islam I brani ih eto im ga sada najgore neduzni setaci stradaju.

  • mrki

    27. jun 2021 | 09:22

    tako vam i treba vi njih volite oni su vasi

  • BAJA

    27. jun 2021 | 09:18

    Jos ih primajte, malo ste ih doveli da vam decu siluju i ubijaju. Jos im dzamija izgradite, malo ih je. Kad vas nestane, e tad ce bit kasno za kukanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA