Šokantni snimci sa Parade ponosa u Istanbulu: Policija u ratnoj opremi suzavcem krenula na učesnike

Privedeno je 20 osoba

  • 31
Parada Ponosa u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

Turska policija ispalila je suzavac kako bi rasterala učesnike Parade ponosa u centralnom delu Istanbula. Tom prilikom privedeno je 20 osoba, uključujući i nekoliko fotoreportera, javljaju turski mediji.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako policija pod punom ratnom opremom gura i vuče ljude, dok neki okolo mašu zastavama u bojama duge u jednoj od sporednih ulica u Istanbulu.

Ovo nije prvi put da turske vlasti zabranjuju okupljanja LGBT zajednice. Turska je već nekoliko godina kandidat za ulazak u EU, međutim ovaj proces se godinama usporava, a jedan od razloga je i zbog suspenzije ljudskih prava.

U zajedničkom pismu većina lidera EU prošle nedelje, obavezala se da će nastaviti da se bori za prava LGBT zajednice. Ovo je usledilo nakon žestokih rasprava i sukoba koji su se prošle nedelje dogodili u Mađarskoj. Vlasti ove, nama susedne zemlje, zabranili su školama da distribuiraju materijal i sadržaj koji promoviše homoseksualnost ili promenu pola.

Tokom protesta u Istanbulu povređeno je nekoliko osoba, a uhapšeno je i 20 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA