≫ 

"Suočavamo se sa kritičnom situacijom": Australija ponovo u "lokdaunu" zbog delta soja korona virusa

18 od ukupno 25 miliona Australijanaca, odnosno 70 odsto populacije, pod nekom je formom antiepidemijskih restrikcija

  • 3
Melburn blokada Australija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Krizni štab u Australiji održaće hitan sastanak zbog širenja veoma zaraznog, delta soja korona virusa širom zemlje.

Austalijske vlasti su zbog novog epidemijskog talasa bile prinuđene da uvedu takozvani "lokdaun", odnosno zatvaranje u Sidneju i ponovo stave na snagu restriktivne mere u drugim delovima zemlje.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je 18 od ukupno 25 miliona Australijanaca, odnosno 70 odsto populacije, pod nekom formom antiepidemijskih restrikcija u gotovo svim delovima Australije.

Ministar finansija Australije Džoš Frajdenberg danas je predočio da će granice Australije biti otvorene samo ako je to bezbedno i ako medicinski eksperti to dopuste.

- Ulazimo u novu fazu pandemije sa širenjem zaraznije, delta varijante virusa. Australija se suočava sa kritičnom situacijom - poručio je Frajdenberg i najavio da će Krizni štab, kojim predsedava premijer Australije Skot Morison, danas biti informisan o epidemiološkoj situaciji od strane glavnog medicinskog savetnika vlade.

U Sidneju, najmnogoljudnijem australijskom gradu u kojem živi gotovo petina ukupnog stanovništva Australije, proteklog vikend je uveden dvonedeljni lokdaun.

- Moramo biti spremni da će brojevi novozaraženih rasti, da će značajno da rastu - upozorila je premijerka države Novi Južni Vels Gledis Beredžiklijan pred novinarima u glavnom gradu te države Sidneju.

Restrikcije su ponovo uvedene i u državama Kvinslend, Zapadna Australija i Viktorija i u glavnim gradovima tih država Brizbejnu, Pertu i Melburnu, kao i u glavnom gradu Australije Kanberi.

Video: Vučić: Užasno se plašim nadolazeće jeseni i užasno brinem zbog nevakcinisanog dela stanovništva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    28. jun 2021 | 09:52

    Testirali su oko 400 000 ljudi u poslednjih 24h i 127 njih je bilo pozitivno, znaci oko 0.025% Od toga je 4 zavrsilo u bolnici a 1 na intenzivnoj nezi. I zbog svega toga su zatvorili milione ljudi. Cist psiho-teror.

  • X

    28. jun 2021 | 08:21

    zanimljivo da delta soj napada prvo zemlje gde je kraljica in charge ;) ceka se kanada pa dalje hahah...drz te se bracho hahahah

  • љиљана

    28. jun 2021 | 11:50

    Ми из НЈВ смо затворени до 9. Јула, само есенцијални изласци, и стално позиви да се вакцинишемо, али добар део није сигуран да су вакцине 'сигурне'. Плаше нас, само да се вакцинишемо, а успут немају ни довољно. Само Астра зенека и Фајзер су у употреби.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA