≫ 

Francuska ublažila zakon o vantelesnoj oplodnji: Zahvat dozvoljen za neudate žene i lezbejske parove

Medicinski potpomognuta oplodnja, poput VTO, dostupna je svim ženama u zemljama kao što su Britanija, Belgija i Španija

  • 1
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Francuski parlament usvojio je zakon koji će i neudatim ženama i lezbejskim parovima omogućiti pristup vantelesnoj oplodnji (VTO), čime su ukinuta neka od najstrožih pravila u zapadnoj Evropi koja regulišu ovu oblast.

Ova mera deo je šireg Zakona o bioetičnosti, koji je na završnom glasanju u Donjem domu, nakon prolaska kroz dve komore parlamenta, usvojen danas sa 326 glasova za i 115 protiv, a stupiće na snagu čim ga potpiše izvršna vlast, prenosi Rojters.

Medicinski potpomognuta oplodnja, poput VTO, dostupna je svim ženama u zemljama kao što su Britanija, Belgija i Španija, ali u Francuskoj se u vezi sa ovim pokrenula šira rasprava o komercijalizaciji zdravstvene zaštite i pravima homoseksualaca.

Prema postojećem zakonu u Francuskoj, VTO je dostupna samo parovima suprotnog pola, i to samo iz razloga neplodnosti ili rizika prenošenja bolesti na dete ili bilo kog roditelja.

Zakon je dokaz da je pretežno katolička Francuska postala društveno liberalnija nakon legalizacije homoseksualnih brakova 2013, a ankete pokazuju da dve trećine Francuza podržava ovu odluku parlamenta.

Video: Osnovana Nije svejedno fondacija: Vantelesna oplodnja je šansa za borbu protiv bele kuge u Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA