≫ 

Oglasili se Rusi povodom drame u Crnom moru: Avioni su poslati da spreče Holandiju da krši granicu

Holandska ministarka odbrane je nagovestila da će Holandija pokrenuti pitanje o ovome sa Rusijom na diplomatskom nivou

  • 23
holandija rusija sukob na Crnom moru more Foto: Twitter/Defensie

Rusko ministarstvo odbrane objasnilo je danas da je nedavno podiglo borbene avione i bombardere kako bi sprečilo holandsku fregatu da uđe u ruske vode u Crnom moru.

Ruska vojska je saopštila i da su ratni avioni leteli na sigurnoj udaljenosti od holandskog plovila, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

U saopštenju se navodi da su ruski lovci simulirali napade i ometali komunikacione sisteme.

- Rusko ratno vazduhoplovstvo moralo je da se brani borbenim avionima Su-30 i Su-24 kako bi sprečilo kršenje granica naše zemlje holandskom fregatom Evertsen 24. juna - izjavilo je rusko Ministarstvo odbrane u odgovoru na ranije žalbe holandske vojske.

Ministarstvo je saopštilo da je Evertsen plovio neutralnim vodama 24. juna, ali je kasnije promenio kurs i krenuo ka Kerčkom moreuzu.

- Mlaznjaci su poslati kako bi se sprečilo da brod krši rusku granicu. Ubrzo nakon što su mlaznice proletele kraj Evertsena, fregata je promenila kurs - saopštilo je ministarstvo.

Rusko Ministarstvo odbrane naglasilo je da su avioni delovali u skladu sa međunarodnim pravom i da su se držali na sigurnoj udaljenosti od holandskog broda, prenosi Sputnik News.

Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo je ranije danas da su ruski borbeni avioni ranije ovog meseca "uznemiravali" holandsku fregatu "Evertsen" u Crnom moru.

Dodaje se da je do incidenta, koji je bio "u suprotnosti sa pravom na slobodnu plovidbu", došlo 24. juna, a holandska ministarka odbrane Ank Bijleveld-Souten nazvala je rusku akciju neodgovornom.

holandija rusija sukob na Crnom moru more Foto: Twitter/Defensie

Ona je nagovestila da će Holandija pokrenuti pitanje o ovome sa Rusijom na diplomatskom nivou.

Prošle nedelje pažnju svetske javnosti privukao je incident kada je ruska mornarica, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, ispalila hice upozorenja ka britanskom razaraču u ruskim vodama Crnog mora, a London je negirao da su takvi hici ispaljeni.

Video: Ovo je britanski brod koji se ušunjao u ruske vode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran K i M

    29. jun 2021 | 23:18

    Njima se osladilo osudjivanje Srba na doživotne robije pa zamislili da mogu tako i sa Risima a nisu svesni da su ovi 100 god ispred cele nato alijanse i da sa njima nebi mogli ratovati vise od pola sata. Sta njima ovde nije jasno ne razumem ? Omi bi izgleda hteli da po Rusiji lete, vozaju se i plove kao po Srbiji. Pa to Rusija kolonozatorima koji glume dezurnog policajca na planeti nikad nece dozvoliti. Nadam se da su dobro isprljali i naparfemisali rublje kao i Britanci pre neki dan 🤣😂😅. Bravo za Braću Ruse, tako se čuva svoja granica !

  • baba Živkin unuk

    29. jun 2021 | 22:32

    A šta traže NATO borbeni brodovi u Crnom moru? Čak i mojoj baba Živki je jasno da su to provokacije i da ih Rusi neće sačekati sa vodkom i mezelukom.

  • Mitar

    29. jun 2021 | 22:37

    Čačkaju mečku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA