≫ 

Korona još ne posustaje: Za nedelju dana zaraženo više od 2,6 miliona, umrlo 57.000 ljudi

Od ukupnog broja novozaraženih, 10 odsto je u registrovano u Evropi odnosno 372.000

  • 0
Virus korona test bris PCR Foto: Shutterstock

U svetu je prethodne nedelje zabeleženo više od 2,6 miliona novih slučajeva korona virusa i 57.000 preminulih, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Od ukupnog broja novozaraženih, 10 odsto je u registrovano u Evropi odnosno 372.000.

Incidencija zaraze je skočila za dva odsto, dok je broj smrtnih slucjeva pao za 10 procenata što je najniži nivo od novembra 2020. godine.

- Globalno, incidencija kovida 19 ostaje veoma visoka i dnevno je prosečno prijavljivano više od 370.000 slučajeva - naveo je SZO u nedeleđnom epidemiološkom biltenu, prenosi TASS.

Broj preminulih, sa druge strane, nastavlja da opada. Prema podacima SZO, korona virus je dosad konstatovan kod više od 180 miliona ljudi, a dosad je umrlo 3,9 miliona osoba.

Najveći porast novih slučajeva zabeležen je u Africi, istočnom Mediteranu i Evropi, dok broj novozaraženih opada u Zapadno-Pacifičkom regionu i Jugoistočnoj Aziji.

Prema podacima SZO, šire se sojevi koji su klasifikovani kao "zabrinjavajući". Konkretno, alfa soj, otkriven u Britaniji registrovan je u 172 zemlje, beta soj koji potiče iz Južne Afrike, sada cirkuliše u 120 zemalja, a brazilski gama soj u 72. Indijski delta soj za sedam dana proširio se u još 11 zemalja a ukupno je prisutan u 96.

Ovaj delta soj verovatno će se proširiti na veliki broj zemalja s obzirom na veću prenosivost, upozorava SZO i dodaje da se očekuje da će on postati dominantna varijanta korona virusa narednih meseci.

Video: Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA