Američki mediji tvrde da je "žena šišmiš" umešana u tajni vojni projekat o korona virusima

Izveštaj američkog NBC-ja pušten je nedugo nakon što je Entoni Fauči tražio od Kine da objavi zdravstvene izveštaje za devetoro obolelih, koji bi navodno mogli da otkriju da li je virus procurio iz laboratorije ili ne

  • 0
Koronavirus, laboratorija, Vuhan, profesorka Shi Zhengli Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom

Peking je više puta demantovao navode da je Institut za virusologiju u Vuhanu stvorio i slučajno pustio korona virus u svet 2019. godine. Doktorka Ši Žengli, čuveni virusolog iz Vuhana, navodno se dovodi u vezu sa dvojicom kineskih vojnih naučnika, koji su sa njom sarađivali na ispitivanju kovida-19, tvrdi američki NBC News u svom izveštaju.

Ši su kineski mediji prozvali "Žena šišmiš" zbog njenih brojnih istraživanja korona virusa iz slepih miševa, a magazin Tajm uvrstio ju je u listu 100 najuticajnijih ljudi 2020. godine.

Ranije ove godine Ši je oštro odbacila tvrdnje da je Institut za virusologiju u Vuhanu vršio istraživanja sa kineskom vojskom, nakon što su je Amerikanci optužili da je izvodila riskantne eksperimente sa korona virusima iz slepih miševa koji nalikuju SARS-u.

NBC povezuje dr Ši sa vojnim naučnikom Tonom Jigangom 2018. godine i sa Žouom Jusenom, drugim vojnim naučnikom, koji je preminuo 2019. godine.

Medij je citirao Dejvida Ašer, bivšeg savetnika Stejt Departmenta, koji je rekao da je "siguran da je kineska vojska finansirala tajni program sa korona virusima". U januaru 2020, Ašer je radio na izgradi izveštaja o aktivnostima unutar Instituta u Vuhanu.

Bivši savetnik je tvrdio da je dobio informacije od stranih naučnika koji su bili u laboratoriji, a koji su navodno unutra videli neke naučnike da nose vojnu odeću. Institut je više puta naveo da ova ustanova radi isključivo u civilne svrhe.

Izveštaj američkog NBC-a objavljen je nedelju dana nakon što je Entoni Fauči, zdravstveni savetnik Džozefa Bajdena, tražio da Kina objavio medicinske kartone devet ljudi, što bi moglo da rasvetli da li je korona virus procurio iz laboratorije.

Ovi izveštaju su povezani sa trojicom radnika Instituta, koji su se navodno razboleli u novembru 2019, i šest rudara koji su se razboleli nakon što su ušli u pećinu sa slepim miševima 2012. godine. Naučnici su često posećivali pećinu kako bi uzeli uzorke od slepih miševa, a troje od njih je u međuvremenu preminulo.

U intervjuu za Financial Times, Fauči je rekao da i dalje veruje da je korona virus prešao sa životinje na čoveka, i istakao da su naučnici instituta, sve i da su imali kovid, mogli da ga dobiju od nekog iz okruženja.

Intervju je usledio nakon što je Fauči tvrdio da su "nedavna otkrića koja sugerišu da je na samom početku pandemije upozoren da je kovid-19 možda bio „projektovan” izuzeta iz konteksta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA