Mala Sofija je heroj, odlikovao je predsednik, a onda su je roditelji napustili: Sada je u sirotištu

Sofija je imala samo 10 godina kada je u kući gde je živela sa polubraćom i mlađim sestrama izbio požar. Njen otac i maćeha su u tom trenutku sa najmlađim detetom bili u bolnici. Sofija nije paničila, već je kroz prozor iz kuće izvukla četvoro male dece

  • 4
Sofija Rožničuk, Ukrajina Printscreen/Youtube/GU SES of Ukraine in the Transcarpathian region

Životna priča Sofije Rožničuk (13) iz Ukrajine svakom bi naterala suze na oči. Ova hrabra devojčica proglašena je herojem 2019. godine, jer je iz požara izbavila svoju braću i sestrice. Odlikovao ju je čak i predsednik Volodimir Zelenski, a onda je doživela da završi u sirotištu, jer je roditelji ne žele.

Sofija je imala samo 10 godina, kada je u kući gde je živela sa polubraćom i mlađim sestrama izbio stravičan požar. Njen otac i maćeha su u tom trenutku bili u bolnici, u koju su odveli najmlađe dete. Sofija nije paničila, već je kroz prozor iz kuće izvukla četvoro male dece.

Kuća je u požaru bila uništena, a porodica se ubrzo našla na ulici, jer kod rođaka više nisu mogli da borave. Deca su bila prinuđena da prose, što je Sofija svakodnevno činila. Kada je 2019. godine odlikovana zbog hrabrosti koju je iskazala u požaru, dobila je od predsednika i tablet. Međutim, oca i maćehu je samo interesovalo da li su joj dali i neki novac.

Decu su primoravali da prose, zbog čega su privremeno oduzeta i smeštena u dom. Kasnije su se roditelji vratili po mlađu decu, ali Sofiju nisu želeli ni da vide. Na kraju je nesrećna devojčica prebačena u sirotište, a ocu su oduzeta roditeljska prava.

Njena biološka majka je ne želi, jer je osnovala drugu porodicu. Ne samo da je ne interesuje kako je Sofija, već želi i da se odrekne roditeljskih prava nad njom, jer, navodno, nema uslova da se o njoj stara.

- Otac devojčice je tri put krivično gonjen jer je terao decu na prosjačenje. Šest meseci se tragalo za njim, makar da dođe u sirotište, da vidi dete, ali on je napustio Kijev i ne zna se gde je. Nakon toga podneta je tužba kako bi bio lišen roditeljskih prava - saopštili su iz Centra za socijalni rad, koji se stara o Sofijinom slučaju.

Sada njen otac imao sedmoro druge dece, a istraga je pokazala da se Sofija ranije starala o svoj braći i sestrama. Ona im je obezbeđivala hleb za stolom tako što je prosila. Veruje se da je otac odlučio da se "reši Sofije", jer je premašila starosnu granicu za dobijanje dečijeg dodatka.

U sirotištu su shvatili i da dete nikad nije školovano. Sada je za dve godine, vanredno, završila prva četiri razreda osnovne škole, uz pomoć učitelja u sirotištu.

Elena Kokiš iz Centra za socijalni rad kaže da je za Sofiju svakako bolje da raste pod nadzorom, nego da prosi i luta ulicama. Mada, devojčica kaže da želi da bude slobodna.

- Ako se vrati na ulicu, to će je uništiti. Pa otac nije ni hteo da je školuje, čime je već prekršio zakon, uskratio joj je njeno osnovno pravo na školovanje. Verujem da je bolje za nju da bude u sirotištu. Pogledajte kakva je nekad bila a gledajte je sada. Dobro izgleda, razgovetno priča - kaže Kokiš.

Direktorka sirotišta Svetlana Sofilkanič kaže da je u početku sa Sofijom bilo veoma teško, ali da se dete mnogo promenilo na bolje.

- Pre nego što je stigla kod nas, dete je bilo smešteno po raznim domovima... Došla je ovde sa mnogo loših navika. Sada mnogo radimo sa njom da bismo nadoknadili sve što je propustila. Ona sad prvi put živi detinjstvo u pravom smislu te reči. Položila je četiri razreda, po prvi put u životu je bila na moru, a sada će u julu da ide u dečiji kamp - kaže Svetlana.

Kokiš kaže da je dete ranije bilo zapušteno, ali da je sada procvetala.

- Ona je bila kao Mougli iz Knjige o džungli. Jedva da je znala da govori. Nije umela da čita i piše, a sada je druga priča. Toliko se promenila, procvetala je - kaže Kokiš.

Sofija sanja o tome da postane spasilac. Na to su je motivisala dela državnih službenika koji su njoj pomogli. To što ju je predsednik odlikovao će joj jednog dana biti od pomoći kad bude upisivala fakultet, jer će imati prednost pri upisu. Pre toga naravno, treba da završi osnovnu i srednju školu.

Dok ne sazna kakva će joj biti budućnost, maloj Sofiji ostaje da živi sa ranama iz prošlosti. Pamtiće i kako su je umalo roditelji udavili tokom svađe nakon razvoda, jer nisu mogli da se dogovore kome će da pripadne. Da nije bilo komšinice da se umeša, ko zna da li bi Sofija i preživela.

Priča se i da ju je otac priznao tek kad je imala četiri godine, iako je živeo sa devojčicom od rođenja. Sofija je malo vremena provela sa majkom. Otac je menjao žene, koje bi mu rađale decu... Njen otac sada navodno živi sa Sofijinom tetkom, odnosno rođakom njene biološke majke. Nakon požara dobio je još dvoje dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somborac

    4. jul 2021 | 15:32

    Kada imaš ovakve "roditelje" a život bude još veći i okrutniji neprijatelj... Koliko snage treba mladom životu da krene normalnim putem u život...

  • Zoka

    4. jul 2021 | 15:05

    Roditelji gde će vam duša?!

  • Laki

    5. jul 2021 | 17:59

    Scenario za film,tužno,pretužno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA