Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno 180 neimenovanih grobova

Od 19. veka do devedesetih godina prošlog veka, više od 150.000 domorodačke dece bilo je prisiljeno da pohađa škole koje finansira država u kampanji za njihovu prisilnu asimilaciju u kanadsko društvo

  • 1
Kanada rezidencijalna škola ostaci dece Kamplups Britanska Kolumbija Foto: Tanjug/AP

Zajednica domorodaca u zapadnoj Kanadi otkrila je ostatke skoro 200 osoba na teritoriji nekadašnje rezidencijalne škole, dodajući da je sve veći broj neoznačenih grobnica širom zemlje.

Rečeno je da je u sredu radar koji prolazi kroz zemlju otkrio 182 ljudska ostatka u jednoj školi u blizini grada Krenbruk u Britanskoj Kolumbiji. Neki od leševa zakopani su u grobnicama koje su nisu bile duboke ni jedan metar.

Od 19. veka do devedesetih godina prošlog veka, više od 150.000 domorodačke dece bilo je prisiljeno da pohađa škole koje finansira država u kampanji za njihovu prisilnu asimilaciju u kanadsko društvo. U ovim školama hiljade dece umrlo je od bolesti, zanemarivanja i drugih uzroka, a poznato je da su deca fizički i psihički bila zlostavljana, piše Guardian.

Autohtono pleme prošle nedelje je objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

- Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do juče smo pronašli 751 neobeležen grob - rekao je zvaničnik Kadmus Delomr.

Reč je o novom otkriću u opštini Marieval na zapadu zemlje, drugom za manje od mesec dana.

- Neki su mogli biti identifikovani, ali predstavnici Crkve uklonili su nadgrobne ploče - rekao je on

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, od kojih su neki stari tri godine, zakopani na mestu na kom je nekad bila škola za domorodačku decu.

Reč je o deci iz škole Kamplups u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su pomoću posebnog radara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA