≫ 

Koliko dece je umrlo od korona virusa? Samo u Brazilu preminulo 1.122, svi mlađi od 10 godina

Stručnjaci su saglasni da je za veliki broj preminule dece u Brazilu odgovoran i zdravstveni sistem koji nije dovoljno razvijen u manjim i siromašnijim sredinama

  • 5
dete deca korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Od početka pandemije korona virusa u Brazilu je od kovida 19 preminulo 1.122 dece mlađe od 10 godina, pokazuju zvanični podaci brazilskog Ministarstva zdravlja, dok stručnjaci međunarodnih organizacija veruju da ih je umrlo i značajno više.

Istraživači međunarodne zdravstvene organizacije "Vital Strategies", koja radi u više od 70 zemalja širom sveta, kažu da studije sugerišu da su smrtni slučajevi izazvani korona virusom među decom u Brazilu ozbiljno potcenjeni.

Kada se uporedi broj dece koja su od različitih bolesti preminula u Brazilu 2018. i 2019. godine sa brojem umrlih od početka pandemije – čak 2.975 ih je više otkako se pojavio korona virus.

U organizaciji smatraju da je za veliku većinu smrtnih slučajeva odgovoran korona virus, što bi značilo da je od kovida 19 u Brazilu premiulo i više od 1.122 dece, koliko je zvanično zabeleženo.

- Ono što vidimo u Brazilu je da je broj dece koja umiru od kovida 19 veći od onog koji viđamo u drugim zemljama sveta – čak deset puta je veći + rekla je za Si-En-En epdemiološkinja Ana Luiza Bierbah.

Ističe da za takvu statistiku nije odgovaran neki specifičan soj korona virusa jer je Brazil od samog početka pandemije lider po broju preminule dece.

U Sjedinjenim Američkim Državama, jedinoj zemlji koja prema zvaničnim podacima ima više preminulih od Brazila, mnogo je manje dece koja su umrla od kovida 19 – preminulo je 382 Amerikanaca mlađih od 18 godina.

Istraživači se plaše da lekari često propuste da kod svojih najmlađih pacijenata na vreme dijagnostifikuju kovid 19, jer je udeo dece među zaraženima i preminulima od korona virusa još uvek veoma mali, pa se retko posumnja da su deca inficirana.

Ipak, i najmlađi mogu imati veoma ozbiljne simptome opasne po život.

Nije retka pojava da deci curi nos, da kašlju, imaju temperaturu, osip ili bolove u stomaku, pa ih pedijatri veoma retko upućuju na testiranje, ne sumnjajući da je uzrok korona virus.

Problem je i što korona virus kod dece ponekad izaziva drugačije simptome koje nije lako povezati sa kovidom 19.

Stručnjaci su saglasni da je za veliki broj preminule dece u Brazilu odgovoran i zdravstveni sistem koji nije dovoljno razvijen u manjim i siromašnijim sredinama.

Kvalitet medicinske usluge i stručnosti lekara nije isti u velikim i razvijenim gradovima i ruralnim delovima Brazila.

Više od 60 odsto preminule dece je iz ranjivih socijalno-ekonomskih grupa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    1. jul 2021 | 09:55

    Svake godine u sezoni gripa dečije bolnice su pune dece sa upalom pluća. To zna svaki roditelj i pedijatar.

  • kralj

    1. jul 2021 | 07:51

    U Usa 🇺🇸 svake sezone umre od 3-4000 djece od influence to su rjeci dr moje cerke prije korone, znaci samo u USA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA