≫ 

Zemlja lider u vakcinaciji ponovo uvodi neke mere: Beleže skok posle 3 meseca, plaše se delta soja

Skoro 20.000 vakcina dato je u utorak, najviše za dva meseca. Više od polovine dato je deci između 12 i 15 godina, a vlada njihovo vakcinisanje smatra prioritetom i važnim oružjem kako bi se sprečila nova izbijanja

  • 20
Izrael protesti koronavirus Foto: Tanjug/AP

Izrael je prijavio najviši broj dnevnih infekcija posle tri meseca, nakon što je ukinuo skoro sve mere uvedene zbog korona virusa. Uprkos skoku u broju zaraženih, imali su samo jedan smrtni slučaj za dve nedelje.

Izrael se nalazi daleko ispred ostatka sveta kada je u pitanju vakcinacija stanovništva protiv korona virusa, ali se sada suočava sa porastom slučajeva usled delta soja.

Broj infekcija je i dalje relativno nizak, sa 291 slučajem prijavljenim u sredu, 30 juna. Međutim, to je treći dan zaredom da zemlja beleži skoro 300 novoobolelih, najviše za skoro tri meseca.

Dan ranije, u utorak, prijavljeno je 290, a 28. juna 308 slučajeva.

Ministrarstvo zdravlja navodno očekuje da ovi brojevi dodatno porastu narednih dana.

U poslednje dve nedelje, od izbijanja nekoliko žarišta u izraelskim školama, broj novih identifikovanih nosilaca virusa svakodnevno se povećao sa 10 ili 20 na sadašnje brojke, dok su aktivni slučajevi porasli sa manje od 200 na skoro 1.800.

Međutim, broj teških pacijenata je ostao stabilan između 20 i 25 - u prvoj polovini aprila bilo je oko 150.

Izrael je podigao skoro sve restrikcije uvedene zbog korone u poslednjih nekoliko meseci nakon što je vakcinisao oko 85 posto odraslog stanovništva, prenose svetski mediji.

Međutim, sa slučajevima koji su ponovo u porastu, zemlja želi da vakciniše hiljade dece.

Skoro 20.000 vakcina dato je u utorak, najviše za dva meseca. Više od polovine dato je deci između 12 i 15 godina, a vlada njihovo vakcinisanje smatra prioritetom i važnim oružjem kako bi se sprečila nova izbijanja.

Situacija u Izraelu mogla bi da posluži kao upozorenje drugim zemljama, koje planiraju da ukinu što više mera.

Međutim, postoji i jedna pozitivna vest kada su u pitanju ozbiljniji slučajevi. U poslednje dve nedelje, prijavljena je samo jedna smrt povezana sa korona virusom.

Većina novih slučajeva je među mladim ljudima, koji su manje podložni ozbiljnim bolestima.

Prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja, 51 procenat aktivnih infekcija je među mladim Izraelcima koji imaju 19 ili manje godina, a 77,3 posto onih koji su hospitalizovani u ozbiljnom stanju je nevakcinisano.

Kako bi zaustavilo porast infekcija, ministarstvo zdravlja je od prošlog petka ponovo uvelo obavezu nošenja maski u zatvorenom, a vlada želi da pooštri pravila putovanja, usred zabrinutosti da je nedavni porast podstaknut ulaskom zaraznije varijante delta u zemlju.

U Izraelu postoji 840.995 potvrđenih slučajeva i 6.429 smrti od početka pandemije. Više od 5,1 milion ljudi od ukupne populacije od skoro 9,3 miliona primilo je obe doze vakcine, a više od 5,5 miliona je primilo najmanje jednu dozu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A sad

    1. jul 2021 | 13:40

    Atak na decu i omladinu da se vakcinisu. O cemu se ovde radi,kada, iako si vakcinisan moras da nosis masku i drzis distancu i opet se razbolis od korone? Molim da mi neko pametan objasni,hvala

  • I ?

    1. jul 2021 | 13:27

    Cemu sluze vakcine ? 85% odraslog stanovnistva vakcinisano i opet oboljevaju ? Koja je svrha vakcina ?

  • Max

    1. jul 2021 | 14:32

    Džaba vakcine......Veze s vezom nema.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA